Gjermania dhe Holanda, fituesit më të mëdhenj nga vendosja e euros

54

Gjermania dhe Holanda kishin përfitime të mëdha të euros në 20 vjetët e fundit që nga futja e saj, derisa për pothuajse çdo të dytin anëtar të eurozonës kjo valutë ishte frenuese serioze në rritjen e tyre ekonomike, në bazë të rezultateve të një studimi nga organizata kërkimore gjermane Qendra për Politika Evropiane.

Euro, “lindur” në vitin 1999, ka nxitur një bum në kreditimin dhe investimet, duke zgjeruar përfitimet e normave të ulëta të interesit në Gjermani.

Këto borxhe janë, megjithatë, u bën më të vështira për t’u mbajtur pas krizës financiare të vitit 2008, kur Greqia, Irlanda, Spanja, Portugalia dhe Qiproja ishin të detyruar të kërkojnë ndihmë financiare për shkak se rritja e tyre është ngadalësuar.

Gjatë gjithë periudhës që nga viti 1999, çdo gjerman mesatarisht u bë më i pasur për 23.000 euro, derisa një holandez për 21.000 euro.

 

Në të kundërtën, italianët dhe francezët ishin varfëruar për 74,000 euro, përkatësisht 56,000 euro.

Irlanda, një nga ekonomitë me rritje më të shpejtë në Evropë, nuk është përfshirë në kërkime për shkak të mungesës së të dhënave adekuate, sipas autorëve të studimit.

Greqia, sipas studimit, ishte një përjashtim i pjesshëm, transmeton KosovaPress.

“Në vitet e para pas futjes së euros, Greqia ka pasur përfitime të rëndësishme, por nga viti 2011 pësoi humbje të mëdha”, thuhet në studim.

Gjatë gjithë periudhës çdo grek u bë më i pasur për 190 euro.