Gjermania do ta rrisë pagën minimale për 2 milionë punëtorët e saj

Pothuajse 2 milionë punëtorë në ekonominë më të madhe të Evropës do të kenë një rritje të pagës.

Tre parti politike gjermane ranë dakord të formojnë një qeveri të re të mërkurën, me socialdemokratin Olaf Scholz të vendosur të pasojë Angela Merkelin si kancelar pas negociatave të gjata të koalicionit.

Reklame

Si pjesë e marrëveshjes së koalicionit, vendi planifikon të rrisë pagën minimale në 12 euro orën, nga norma aktuale prej 9.60 euro ora.

Ky veprim mund të rrisë të ardhurat e gati 2 milionë njerëzve në Gjermani që fitojnë paga minimale, ose rreth 5% e punëtorëve, sipas Carsten Brzeski, një ekonomist në ING. Ai tha se lëvizja ishte e rëndësishme, raporton CNN.

Paga minimale ishte vendosur tashmë të rritet në 10.45 euro në korrik të vitit 2022. Teksti i marrëveshjes së koalicionit nuk thoshte se kur do të hyjë në fuqi rritja.

Ekonomisti Felix Huefner tha se masa mund të “kontribuojë në presione më të gjera mbi pagat”.

Banka Qendrore e Gjermanisë ndërmori hapin e pazakontë duke kritikuar publikisht masën këtë javë, duke e quajtur atë “shqetësuese”. Ai tha se do të kishte një efekt negativ në pagat për ata që fitojnë më shumë.

Ekonomistët dhe politikëbërësit në mbarë botën kanë vëzhguar nga afër rritjen e pagave si një komponent kyç i inflacionit. Në Gjermani, inflacioni në tetor qëndroi në 4.5%, matja më e lartë në pothuajse tre dekada, pasi çmimet e energjisë u rritën dhe kostoja e ushqimit u rrit.

Gjermania prezantoi për herë të parë një pagë minimale kombëtare prej 8.50 euro më 2015.

Paga minimale e Gjermanisë tashmë është ndër më të lartat në Bashkimin Evropian. /Koha.net/