Gjithnjë e më shumë zviceranë po largohen nga Zvicra , por ku shkojnë?

Numri i qytetarëve zviceranë që largohen nga vendi i tyre është rritur vitet e fundit, me më pak emigrantë që kthehen pas qëndrimit të tyre jashtë vendit.

Statistikat e qeverisë tregojnë se rreth 28,000 u larguan nga vendi në vitin 2008 dhe 22,000 prej tyre u kthyen, përcjell albinfo.ch. Në 2017 dhe 2018, 32,000 zviceranë emigruan, me 24,000 të kthyer.

Sipas gazetës “Sonntagsblick”, destinacionet e preferuara të mërgimtarëve zviceranë janë Franca dhe Gjermania, por ata gjithashtu shkojnë më larg në SHBA, Australi dhe Tajlandë.

Rreth 36 përqind e të gjithë emigrantëve janë midis 20 dhe 35 vjeç. Ata shkojnë jashtë vendit për të studiuar ose punuar, thotë Michael Siegenthaler, ekspert i tregut të punës në Qendrën e Kërkimeve Ekonomike ETH (KOF), përcjell tutje albinfo.ch.

Një grup i dytë përbëhet nga ish-emigrantë, kryesisht italianë dhe portugezë, të cilët kthehen në vendet e tyre si shtetas të dyfishtë.

Megjithatë, një grup tjetër përbëhet nga pensionistë zviceranë që shkojnë për të jetuar në klimë më të ngrohtë pas pensionimit të tyre.

Por çfarë i motivon qytetarët zviceranë të transferohen në një vend tjetër?

Sipas dëshmive të mbledhura nga Sonntagsblick, ata përmendin arsye të tilla si mundësitë e karrierës, jeta kulturore, puna humanitare dhe pensioni në mot të ngrohtë.

Një studim i hershëm zbuloi se pak më shumë se një në dhjetë njerëz me kombësi zvicerane tani jeton jashtë vendit, me 62 përqind të tyre me qendër në Evropë, përcjell tutje albinfo.ch.

Qytetarët zviceranë të moshës 18 vjeç e lart, të cilët janë regjistruar zyrtarisht se jetojnë jashtë vendit, mund të votojnë në zgjedhjet Federale të Zvicrës dhe gjithashtu mund të qëndrojnë për zgjedhje në nivelin federal. Disa kantone gjithashtu lejojnë që qytetarët zviceranë jashtë vendit të votojnë për çështjet kantonale.