Gjykata zvicerane vendos që like në facebook mund të jetë i paligjshëm

Është bërë e ditur se Gjykata Federale Zvicerane ka vendosur që në Facebook ‘pëlqimet dhe aksionet’ mund të konsiderohen si shpifje të paligjshme.

Rasti është dërguar për një çështje nga kantoni i Cyrihut, ku thuhet se njerëzit në disa raste mund të ndëshkohen për ndarjen ose pëlqimin e postimeve të veçanta në mediat sociale, edhe nëse nuk e krijuan vetë përmbajtjen.

Rasti kishte të bënte me një mosmarrëveshje midis aktivistëve për të drejtat e kafshëve nga 2015. Autori i kr imit kishte pëlqyer dhe ndarë disa poste kritike për shokët e tij aktivistë për të drejtat e kafshëve.

Në grupe si “Vegan në Cyrih” dhe “Indyvegan”, autori i kr imit kishte pëlqyer dhe shkëmbyer postime, të cilat portretizoheshin si një neo nazist, i cili kishte ide antisemitike.

Gjykata e Cyrihut gjobiti autorin e veprës, duke thënë se veprimet e mediave sociale ishin si shpifje. Gjykata Federale të enjten miratoi vendimin.

Ndërsa çështjet që lidhen me shpifjen janë relativisht të paqarta në mediat sociale në krahasim me burimet tradicionale të mediave gjykata vendosi që mundësia që këto vërejtje të shkojnë “virale” nënkuptonin se veprimet e mediave sociale mund të ishin shpifëse për natyrën.

Po ashtu, ligji zviceran për shpifje kërkon vetëm që një akt t’i komunikohet një pale të tretë në mënyrë që ai të jetë shpifës, me komunikimin online që arrin pragun përkatës.

Sidoqoftë, gjykata tha se do të varet nga rrethanat nëse pëlqimet dhe aksionet ka të ngjarë të shkelin ligjet për shpifje, megjithatë një faktor kryesor ishte se sa i dukshëm, ishte postimi për të tjerët jashtë rrjeteve të miqve të menjëhershëm të personit të shpifur. /Albinfo.ch