Gratë që përdorin antibiotikë për më shumë se dy muaj, rre.zikohen nga sul.met në tru dhe zemër

30

Gratë që përdorin antibiotikë në një kohë për më shumë se dy muaj, janë në rre.zik në rritje të vuajtjes nga një su.lm në zemër ose go.ditja në tru, thotë një hulumtim.

Ekspertët amerikanë besojnë se përdorimi afatgjatë i antibiotikëve fshin bakteret e shëndetshme në zorrë – duke krijuar një çekuilibër që rrit inflamacionin, ngushton enët e gjakut dhe përfundon duke dëmtuar zemrën.

Ata mendojnë se kjo krijon një efekt kumulativ, kështu që sa më shpesh një grua përdor antibiotikë gjatë jetës së saj, aq më e madhe është rre.ziku eventual.

 

Hulumtuesit, të cilët gjurmuan 36,500 gra në SHBA, zbuluan se 60 që përdorën antibiotikë për më shumë se dy muaj ishin 32 për qind më shumë gjasa për të pasur sëmundje të zemrës në tetë vitet e ardhshme sesa ata që nuk trajtohen me ta, njofton Klan Kosova.