Hakerët përdorin llambat elektrike për të na përgjuar bisedat

Çdo llambë për ndriçim në një dhomë që është e dukshme nga dritarja mund të përdoret për të spiunuar bisedat tuaja nga larg.

Një ekip studiuesish në Universitetin Ben-Gurion të Negev në Izrael ka zbuluar se modelet e dridhjeve në një llambë të lehta mund të na lejojnë të rikuperojmë biseda të plota nga qindra metra larg, shkruan Interestin Engineering.

Reklame

Por si mund të jetë e mundur?

Gjëja në lidhje me llambën është se ajo vepron si një diafragmë.

Me sa duket, këto valë e shndërrojnë presionin e ajrit në tingull të ndryshëm, transmeton Telegrafi.

E ashtuquajtura teknikë “llambë” mund të gjurmohet duke pasur një laptop, teleskop, mikrofon dhe një sensor elektrik optik të largët, thonë studiuesit.

Ekipi testoi metodën duke vendosur pajisjet në një urë këmbësorësh rreth 25 metra larg nga një zyrë e katit të tretë brenda një ndërtese tregtare.

Duke përdorur një llambë të thjeshtë të dritës 12-Watt LED, ata ishin në gjendje të monitorojnë me saktësi një fjali dhe dy këngë të luajtura përmes folësve në zyrë.

Fatmirësisht, ka disa përjashtime për këtë.

Thuhet se hakerët do të kishin nevojë për një pamje të pastër midis teleskopit të tyre të pajisur me sensorë elektro-optik dhe llambës së varur të dritës.

Kjo do të thotë që teknika do të bëhej e padobishme nëse do të kishte perde ose shirita.