Helmimi si pasojë e kontaminimit të ushqimeve me bakterie

Nga shkaku i kontaminimit me bakterie të ushqimit apo i prishjes së materialit ushqyes shfaqen sëmundjet patologjike ku për orgazimin tonë sjell shumë rrezik, kështu shprehet mjeku Tafil Jonuzi.

TAFIL JONUZI – MJEK

Reklame

“Në qoftë se ushqimi është nxjerr në temperaturë ndër 36gradë përshembull ta zëmë te malarja apo është nën temperaturë mbi 15gradë ose mesatarja 25gradë ku zhvillimi është i hatashëm, shumimi është i hatashëm ju atëherë jeni helmuar. Por në qoftëse ka qëndruar mbi 35 gradë shumimi ka rënë në zero”.

E njëjta gjë sipas Jonuzit është edhe diareja, ku goditja hipermetike prek më shumë kategoritë e caktuara të njerëzve.

TAFIL JONUZI – MJKE

“Në këto situata mos keni shumë frikë ju se do të helmoni nga ajo që vjen aktualisht por nga ajo që keni mbajtur dikund në magazinë dhe e përdorin ushqimin pa kujdes. Këto probleme kur shkohet në vendet tepër endemike kjo theksohet në tekstet e mjekësisë si shembull tek ata që udhëtojnë për turizëm”.

Me ndryshimin e temperaturave në vendit tonë rritet edhe numri i pacientëve në spitale sa i përket helmimit dhe diaresë, ku e gjitha kjo vin si pasojë e kontaminimit të ushqimeve me bakterie. /tetova1/