Ja çka thanë britanikët për Abdul Hamidin dje, çka thotë Macron sot për Erdoganin

Ditë më parë, presidenti francez Macron përcolli mesazhin e njohur klasik në politikë, atë me nuanca të qarta diversioni, sipas së cilës n ndahet populli nga lideri.

Duke iu qasur përplasjeve me homologun Erdogan, në kuadër të mbështetjes ndaj Greqisë në krizën me Turqinë për ujrat e Mesdheut lindor, Macron tha: ‘Problemi ynë nuk është me popullin turk, por me Erdoganin’.

Reklame

Por është kjo një histori që përsëritet, pasi të njëjën gjë thanë dhe britanikët 112 vjet më parë ndaj njeriu që u bë pëngesë kryesore për synimet e tyre në Lindjen e Mesme, sidomos në Palestinë, në atë kohë pjesë e Perandorisë Osmane.

Britanikët thanë: ‘Problemi ynë nuk është populli osman, por Sulltan Abdul Hamidi.

Siç dihet, ky i fundit konsiderohet si ndër udhëheqësit më të virtytshëm e më inteligjentë osmanë, por që i ra fati të ishte në krye të perandorisë në një kohë të ligë.

Për dallim nga e sotmja, ai pa e vuajti rënien e Kalifatit Osman, ndërsa Turqia e sotme është në ringritjen si fuqi botërore. /tesheshi