Isa Boletini shqiptari që çarmatosi rusët dhe turqit

Advertisment

“Daily Telegraph” me titull: RUSIA DHE SHQIPëRIA ku tregon për arre*simin e zyrëtarve të “Carit” në Mitrovicë nga Isa Boletini në vitin 1903

Informacioni i mëposhtëm ka arritur nga qeveria e Serbisë nga Stambolli: M. Teherbalcheff i Ngarkuari me Punë në Stamboll kishte dërguar disa zyrtarë rusë me orendi dhe mallra shtëpiake për përgatitjen e hapjës së Konsullatës Ruse në Mitrovicë.

Reklame

Isa Boletini me njëqind ushtarë të ar*matosur kishte marrë informacion nga Stambolli për ardhjën e rusëve dhe ai kishte pritur këta të fundit për të hyrë në Mitrovicë ku menjëhere i kishte bur*gosur. Shqiptarët i kishin konf*iskuan të gjitha gjerat e rusëve dhe pas mbajtjës të tyre për tri ditë ata i shoqëruan deri në Shkup. Konsulli rus në Shkup kishte dorëzuar një notë pro*teste dhe kërkoi që Isa Boletini duhët të arre*stohet menjëhere dhe të dëb*ohet nga Mitrovica.

Shqiptarët janë deklaruarë se nuk do të lejojnë hapjën e Konsullatës ruse në Mitrovicë. Një vit më vonë vritët konsulli rus në Mitrovicë. Rusia historikisht është përfshirë ne incidente politike në Mitrovicë edhe sot treni rus është një vazhdimsi e politikës rusë për ta destabilizuar Ballkanin.

Arre*stimi i ushtarve turq në vitin 1910

Pika më e rëndësishëm ishte gryka afër Kaçanikut përmes të cilit kalonte linja hekurudhore Shkup – Mitrovicë. Kryengritesit bllokuan rrugën dhe ndaluan trenin i cili po transportonte trupat osmane dhe pajisje ushtarake. Ushtarët turq u çar*matosën dhe pajisjet ushtarake ranë në duart e shqiptarëve.