Italianët ua nxjerrin inatin kinezëve, i rra hin dhe i fyejnë publikisht

Agresioni, fyerje, tallje… Nuk është një kohë e lehtë për komunitetin kinez, duke lu ftuar me racizmin dhe psikozën koronavirus në Itali.

“Unë kam më shumë frikë nga njerëzit sesa koronavirus. Ka shumë diskriminim ndaj nesh vetëm nga të qenurit kinez. Dhe do të përkeqësohet dhe keqësohet nëse bashkësia ime nuk vendos të raportojë një herë e përgjithmonë.

Reklame

Në fakt, qytetarët kinezë preferojnë të ulin kokën dhje të heshtin, ata kanë frikë nga hakmarrja dhe ndjehen “mysafirë” në Itali, një vend që në të vërtetë është edhe i tyri (pasi shumë prej tyre kanë banuar në territorin italian për më shumë se 20 30 vjet.

Rasti i parë i racizmit që raportohet është ai që ndodhi në mbrëmjen e 24 shkurtit, në një furnizim me benzinë në Cassola, në provincën e Vicenza, në rajonin Veneto, ku Zhang, një burrë me origjinë kineze, u go dit me shishe nga një 30 vjeçar Italisht sepse thjesht ishte kinez.

Rasti i dytë, nga ana tjetër, daton në 23 shkurt, kur, në një Despar në Cividale del Friuli, një grua, «duke shtyrë karrocën tha:” Pse dilni jashtë dhe vazhdoni të infektoni njerëzit?

Rasti i tretë, ka protagonisten Valentinën, një vajzë me origjinë kineze, e cila siç shpjegon ishte në supermarket me nënën e saj kur ajo u fye nga një grua me dy fëmijë që e ndiqnin. “Nëna u bërtiti fëmijëve të mbulonin hundët dhe gojën. Pastaj, sa herë që shiheshin me njëri tjetrin në departamente, ata ktheheshin mbrapsht dhe menjëherë ndryshuan drejtim ».

Dhjetëra raste të racizmit janë regjistruar muajt e fundit: nga fyerjet tek një vajzë 19 vjeçare për të pështyrë në çiftin kinez në Venecia, nga 13 vjeçari i fyer gjatë lojës, sepse ishte kineze tek fëmija i su lmuar në Bolonjë. Dhe këto janë vetëm disa nga rastet e dokumentuara të racizmit.

Rreziku është se ka shumë të tjerë që kurrë nuk janë raportuar.