Ja cilat janë vendet në tokë pa koronavirus

Advertisment

Megjithë infektimin e më shumë se tre milion njerëzve në mbarë botën, ka ende 34 vende dhe territore që nuk kanë raportojnë asnjë rast të vetëm të koronavirusit.

Këto vende përfshijnë Komorin, Lesoton, Taxhikistanin, Turkmenistanin dhe kombet e vogla të ishujve të largëta në Paqësorë, siç janë Nauru, Kiribati dhe Ishujt Solomon.

Reklame

Që nga 20 prilli, 213 nga 247 shtete të njohura nga Kombet e Bashkuara, kanë raportuar të paktën një rast të COVID-19. Nga këto, 186 kanë përjetuar përhapje lokale dhe ka pasur vdekje në të paktën 162 prej tyre.

Vetëm se një komb nuk ka raportuar infeksione nuk do të thotë se nuk ka pasur raste. Për shembull, Koreja e Veriut nuk ka raportuar ndonjë rast të koronavirusit, por kufizohet nga Kina, Rusia dhe Koreja e Jugut, të gjitha vendet që kanë publikuar një numër të lartë rastesh, që do të thotë se virusi mund të jetë në gjendje të fshehtë.

Disa tendenca mund të shihen duke parë përhapjen e koronavirusit sipas rajoneve. Azia përjetoi afërsisht dy valë të gjera transmetimi përtej kufijve, ndërsa në Europë, shumë vende filluan të raportojnë raste nga fundi i shkurtit.

Amerika Latine dhe Afrika nuk raportuan raste në janar dhe shkurt, dhe më pas kryesisht mars dhe prill koronavirusi nisi të përhapet me shpejtësi në të dy kontinentet./Opinion.al