Ja çka shkruajnë mediat serbe për Albin Kurtin

Formimi i qeverisë së re të Kosovës dhe zgjedhje e Albin Kurtit në krye të saj, ka sjellë edhe një reagim të mediave serbe.

Gazeta e njohur ‘Blic’ menjëherë sapo qeveria e Kurtit u votua në Kuvendin e Kosovës i ka kushtuar një artikull atij duke e konsideruar si një ekstremistë të madh i cili është i njohur për veprimet e tij kundër Serbisë.

Në shkrim thuhet se Kurti ka bërë disa herë deklarata kundër Serbisë ndërkohë që shtohet se në demostratat e ’97 kundër Millosheviçit ishte Kurti ai që i udhëhiqte. Artikulli vijon duke thënë se Kurti gjithë karrierën politike e ka trumbetuar në ndarjen e Kosovës nga Serbia, pavarësinë e saj dhe bashkimin me Shqipërinë.

Shkrimi i medias serbe blic rs

Rruga e ngritjes së ekstremistit të madh. Kryeministri i ri i Kosovës Albin Kurti ka një të kaluar të trazuar, të mbushur me dosje dhe kërkesa të panumërta arrogante për Serbinë

E kaluara tronditëse e kryeministrit të ri

Albin Kurti lindi në Prishtinë në 1975 dhe u dëgjua nga publiku kur ai ishte organizatori kryesor i demonstratës së 1997 kundër Slobodan Milosevic në Kosovë. Dy vjet më vonë, ai u arr estua me ak uzën e rrezikimit të integritetit territorial dhe u dënua për te rrorizëm.

Rezultati është tre vjet bu rg në Lipjan dhe Pozarevac, ku u la i lirë pasi Millosheviqi ra nga pushteti.

Ekstremisti i zhveshur ishte punësuar edhe në kabinetin e Adem Demaçi, i cili ishte një udhëheqës politik i UÇKsë, në fund të viteve 1990. Vetë Kurti njihej gjithashtu si një përfaqësues politik i UÇKsë me ide të veçantë nacionaliste me fokus në shkëputjen e Kosovës nga Serbia, të cilën ai me krenari e theksonte.

 

Ai mori pjesë në bo mbardimin e Kosovës dhe, siç spekulohet, u përpoq të linte krahinat jugore serbe në 1999 për të maskuar veten si grua, por kjo nuk pati sukses.

Ai u bë i njohur për publikun serb shumë më tepër për një gjë tjetër, duke hedhur gaz lotsjellës në Parlamentin e Kosovës dy vjet më parë, në disa raste, për të cilat u arr estua dhe pse ishte edhe në arr est shtëpiak.

Ai gjithashtu është arr estuar disa herë për protesta dhe incidente të shpeshta në Kosovë dhe Dukagjin, në të cilat ishte lëvizja e tij “Vetëvendosje”, si dhe vet ai.

Lëvizja “Vetëvendosje” e ka zanafillën në 2005 nga Ushtria Çlirimtare e Kosovës (UÇK), në të cilin Kurti ishte aktiv pasi u lirua nga bu rgu.

Ai e ndërtoi karrierën e tij politike duke theksuar pavarësinë e Kosovës (dhe më vonë ribashkimin me Shqipërinë), dhe gjithashtu organizoi mitingje në të cilat përfaqësuesit e tij u përplasën me forcat e UNMIK dhe EULEX. Këto incidente të dhu nshme, të cilat çuan në arr estimin e tij, vazhduan pas shpalljes së njëanshme të pavarësisë në 2008.

Ai gjithashtu organizoi një bllokadë të pikës kufitare në Merdarë në Janar 2012 për të parandaluar hyrjen e kamionëve me mallra nga Serbia nga Kosova, dhe u arr estua me disa mbështetës të vetëvendosjes për incidentin.

Shumicën e votave dhe megjithatë në opozitë

Në zgjedhjet e vitit 2017, “Vetëvendosja” fitoi më shumë vota, dhe Kurti u nda nga kryeministri me koalicion të gjerë në të cilin, në fund të fundit, partia me mbështetjen më të vogël Aleanca për Ardhmërinë e Kosovës Ramush Haradinaj, u bë Kryeministër.
Pas një thirrje nga Haradinaj për t’u paraqitur si i dyshuar në gjykatën e kr imeve të UÇKsë në Hagë, Haradinaj dha dorëheqjen dhe i quajti zgjedhje të parakohshme. Mbi ta, përsëri i njëjti imazh “Vetëvendosje” fiton më shumë vota.

Kurti dhe Lista Serbe

Në zgjedhjet që u zhvilluan vitin e kaluar dhe pasi fitoi shumicën në parlamentin e Kosovës, Kurti pohoi se nuk dëshiron të flasë me Serbinë dhe me Listën Serbe, por vetëm me pakicën serbe. Gjithashtu, rezultati i negociatave të Brukselit për të duhet të jetë njohja e Kosovës, dhe se bashkimi me Shqipërinë është një qëllim në kundërshtim me negociatat nga bashkësia ndërkombëtare dhe fqinjët.

Albin Kurti ka arritur një marrëveshje me kreun e LDKsë Isa Mustafa për koalicionin që nënkupton se ai do të jetë kryeministri i ri i Kosovës.
Gjatë fjalimit të tij dje në Kuvendin e Prishtinës, ku foli për programin e tij dhe punën e qeverisë së ardhshme, ai përsëriti kërkesat dhe idetë e tij ekstreme në lidhje me Serbinë. Ai tha se, përveç të tjerave, do të kërkonte nga Beogradi përgjegjësi për kr imet e lu ftës të kryera dhe kompensimin për dëmtimin e lu ftës.

Ai gjithashtu njoftoi ngritjen e akuzave pe nale kundër Serbisë për ge nocid të supozuar dhe krijimin e një instituti për ato që ai tha se ishin kr ime lu fte dhe gje nocid. Ai theksoi se “marrëdhëniet me Serbinë do të mbahen në baza të barabarta dhe çështjet e personave të zhdukur dhe dëmshpërblimi i dëmit do të përfshihet në dialog.”

‘’Ne do të prezantojmë dialog të plotë politik dhe ekonomik me Serbinë’’ në bazë të reciprocitetit tha Kurti, i cili tha se qeveria e tij do të ishte ajo që do të ndëshkonte të gjithë kr iminelët e lu ftës, dhe se detyra do të kryhej nga prokuroria me ndihmën e institucionet.