Ja pse në Zvicër do të ndalohen pesticidet për kulturat bimore

Është bërë e ditur se pesticidet bimore me përbërësin aktiv ‘chlorpyrifos’ dhe ‘chlorpyrifos-metyl’ nuk mund të përdoren më në Zvicër nga 1 korriku 2020. Deri atëherë, përdorimi i tyre lejohet në kushte të caktuara, transmeton albinfo.ch.

Qysh nga qershori i kaluar, Zyra Federale për Bujqësi flitej për ndalimin e përdorimit të pesticideve që përmbajnë këto substanca aktive nga 1 gusht 2019. Sipas raporteve thuhej se këto substancat aktive ishin jashtëzakonisht toksike për njerëzit, zogjtë, gjitarët, peshqit, amfibët, insektet dhe, veçanërisht, të gjitha llojet e bletëve dhe gocave.

Sidoqoftë, tetë prodhues dhe shpërndarës të këtyre pesticideve apeluan në Gjykatën Federale Administrative, e cila mbështeti ankesat me efekt pezullues, shkruan swissinfo.

Ankuesit, Greenpeace Zvicra, WWF Zvicra dhe Zyra Federale për Bujqësi, tani kanë arritur një marrëveshje në kontekstin e një pajtimi gjyqësor, Lidhja Saidexternal e Gazetës Federale të marten, përcakton se kur do të zbatohet ndalimi dhe si mund të përdoren agjentët individualë deri atëherë.

Produktet e prekura janë Blocade, Cortilan, OleoRel, Pyrinex dhe Reldan 22. Që nga 1 korriku, përdorimi i tyre është i ndaluar për të gjitha kulturat bujqësore.

Vlen të theksohet se Chlorpyrifos dhe chlorpyrifos-metil do të ndalohen në Bashkimin Evropian nga fundi i janarit. /Albinfo.ch.