Jeta pas pandemisë, a na pret një botë pa maska?

Advertisment

Në përpjekje për të ngadalësuar përhapjen e koronavirusit, një numër gjithnjë në rritje i vendeve kanë bërë që maskat e fytyrës të jenë të detyrueshme në hapësira publike.

Në kombet aziatike si Kina, Tajvani apo Hong Kongu, maskat ishin relativisht të zakonshme edhe para pandemisë koronavirus, e cila iu është sugjeruar popullatave të përdorura për shkak të ndotjes ose përvojës së mëparshme me shpërthimet SARS dhe H1N1.

Reklame

Venezuela ishte ndër vendet e para që vendosi përdorimin e detyrueshëm të maskave të fytyrës në publik përsëri në mars. Vietnami i bëri maskat të detyrueshme në publik më 16 mars, ndërsa vetëm dy ditë më vonë, 18 mars, Republika Ceke u bë vendi i parë evropian që bëri maskat e të detyrueshme në supermarkete, farmaci dhe transport publik.

Më 29 Mars, Bosnja dhe Hercegovina e bëri të detyrueshme që qytetarët e saj të mbanin një maskë për fytyrën ose një leckë që mbulonte gojën dhe hundën ndërsa ecnin në rrugë ose jashtë shtëpive të tyre.

Më 4 prill, Kolumbia bëri maskat e fytyrës të detyrueshme në sistemin e transportit publik dhe hapësirat publike të tilla si dyqane, vende në treg dhe banka. Emiratet e Bashkuara Arabe gjithashtu njoftuan në të njëjtën ditë se maska për fytyrën duhet të vendosen në çdo kohë kur janë jashtë shtëpisë.

Kuba më 6 Prill, dhe vetëm një ditë më vonë edhe Ekuadori vendosi të bëjë detyrimin e përdorimit të maskave të fytyrës në hapësirat publike. Më 6 prill, Austria gjithashtu i bëri maskat të detyrueshme në hapësira publike.

Në Afrikën e Veriut, Maroku i bëri maskat të detyrueshme në 7 Prill, duke paralajmëruar këdo me një dënim me burg deri në tre muaj dhe një gjobë prej 1.300 dirhems (130 dollarë).

Në të njëjtën ditë, Turqia urdhëroi të gjithë qytetarët e saj që të vishnin maska kur bënin pazar n ose vizitonin vende të mbushura me njerëz. Vendi tha se qeveria tha se do të japë maska për çdo familje pa pagesë.

Më 8 Prill, El Salvadori bëri maskat për fytyrën të detyrueshme në publik, dhe ministria e shëndetit e Kilit njoftoi se maska për fytyrën duhet të vishen gjatë përdorimit të sistemit të transportit publik.

Më 9 Prill, Kameruni vendosi maska për njerëzit që largohen nga shtëpitë e tyre. Një duzinë vende të tjera afrikane si: Angola, Benin, Burkina Faso, Guinea Ekuatoriale, Etiopi, Gabon, Guinea, Kenia, Liberia, Ruanda, Sierra Leone dhe Zambia, ndoqën po këtë rrugë.

Më 12 prill, Izraeli bëri të detyrueshëm që qytetarët të vishin maska për fytyrën ndërsa ishin në publik. Argjentina bëri maskat të detyrueshme për të gjithë ata që përdorin transportin publik dhe jashtë në publik në 14 Prill.

Më 16 Prill, Ministria e Shëndetësisë në Poloni njoftoi mbulimin e fytyrës me një maskë, si të detyrueshëm. Kjo vlen për zonat e gjelbra siç janë parqet dhe plazhet, si dhe vendet publike të tilla si rrugët, sheshet, objektet fetare, objektet tregtare dhe vendet e tregut.

Më 20 Prill, Luksemburgu e bëri të detyrueshëm përdorimin e maskave të fytyrës në vende publike ku nuk është e mundur të ruhet distanca e mjaftueshme midis një personi dhe tjetrit, siç është transporti publik dhe supermarketet.

Më 21 Prill, Xhamajka bëri të detyrueshëm që qytetarët të veshin maskë për fytyrën në hapësirat publike. Më 22 prill, Gjermania u bë vendi i fundit evropian që e bëri të detyrueshëm veshjen e maskave të fytyrës në transport publik dhe ndërsa në pazar. Në të njëjtën ditë, Bahreini bëri maskat e fytyrës në zona publike të detyrueshme për qytetarët dhe banorët, si dhe punëtorët e dyqaneve.

Më 22 Prill, Qeveria e Maqedonisë së Veriut ka vendosur të bëjë të detyruar për qytetarët mbajtjen maskave mbrojtëse për të parandaluar përhapjen e koronavirusit. Sipas urdhrit të qeverisë pajisjet mbrojtëse në fytyrë duhet të vishen në të gjitha hapësirat publike të mbyllura, ku ka më shumë njerëz, siç janë tregjet, dyqanet, bankat, zyrat postare, institucionet shtetërore dhe shëndetësore, transporti publik.

Më 26 Prill, Katari bër maskat të detyrueshme për punonjësit dhe klientët e sektorit privat dhe klientët, blerësit në dyqane të ushqimit dhe hotelierisë dhe punëtorët në sektorin e kontraktimit.

Më 3 maj, Hondurasi bëri maskat të detyrueshëme për njerëzit që shkojnë jashtë shtëpive të tyre. Më 5 maj, Presidenti i Ugandës tha se çdo person që largohet nga shtëpia duhet të veshë një maskë për fytyrën prej pëlhure për të ndaluar përhapjen e COVID-19./Opinion.al