Ka nofkën “Ivanka Trump e Koresë”, kush është motra e Kim Jongut

Ndërsa thashethemet vazhdojnë të qarkullojnë në lidhje me shëndetin e Kim Jong-un, njerëzit po pyesin se kush do të ishte pasardhësi i tij nëse ai do të vdíste.

Udhëheqësi Suprem i Koresë së Veriut Kim Jong-un nuk është parë për disa javë pas raporteve që thanë se ai kishte bërë një operacion në zemër. Ndërsa disa media kanë raportuar se ai përflitet se ka vdekur, e fundit nga Koreja e Jugut sugjeron se ai është “i gjallë dhe mirë”.

Sidoqoftë, njerëzit kanë filluar të pyesin se kush do të zërë vendin e tij nëse ai do të vdíste. Duke pasur parasysh këtë, ekspertët kanë thënë që pasardhësi i tij ka të ngjarë të jetë motra e tij, Kim Yo-jong – e cila nuk është e huaj për politikën e Koresë së Veriut.

Pavarësisht se është një grua në një shoqëri patriarkale, Profesor Natasha Lindstaedt, një eksperte për regjimet totalítare, beson se gjinia e Kim Yo-jong nuk do të ishte një pengesë për të dhe se ajo do të pranohej si tíranja e re, ‘si perëndía’ Kryeshefi.

Duke folur për Daily Mirror, profesori Lindstaedt tha:

Unë nuk besoj se të qenit grua do të dobësojë pozitën e saj nëse ajo merr përsipër udhëheqjen.

Këta njerëz nuk shikohen ose portretizohen madje si njerëzorë me njerëzit e Koresë së Veriut – siç kemi parë me Kim Jong-un. Ata paraqiten si perëndi që mund të bëjnë gjithçka më mirë.

Nëse ajo bëhet udhëheqëse supreme, e njëjta gjë do të zbatohej për të dhe ajo do të bëhej e perëndishme dhe çdo portretizim i saj do të bënte të njëjtën gjë.

Është e mundur që ajo do të adoptojë një linjë edhe më të vështirë se vëllai i saj në trajtimin e pjesës tjetër të botës për shkak të nivelit të varfërisë.

Nuk ka asgjë tjetër – është gjithçka që ata kanë. Unë besoj se ajo është aq e ashpër sa vëllai i saj dhe ajo ka qenë shumë e dukshme kohët e fundit. Shpesh udhëheqësit e rinj mendojnë se duhet të jenë më të ashpër se ai i mëparshmi.

Sung Yoong Lee, një studiues i studimeve Koreane dhe Azisë Lindore, tha:

Është plotësisht e mundur që zonja Kim do të ishte edhe më tiranase sesa vëllai, babai ose gjyshi i saj.

Ajo do të duhet të tregojë butësinë e saj duke provokuar SHBA me teste të mëdha armësh dhe sulme vdèkjeprurëse ndaj Koresë së Jugut dhe forcave amerikane të vendosura atje.

Kim Yo-jong raportohet se është një diplomuar në shkenca kompjuterike dhe studionte balet në shkollë në Zvicër dhe është fëmija i pestë dhe më i ri i të ndjerit Kim Jong-il.

Me sa duket, ajo është e preferuara e familjes dhe i është dhënë nofka “Ivanka Trump e Koresë së Veriut