Kanada shembull për t’u ndjekur: 2 mijë dollarë për secilin punëtor, gjatë përballjes me koronavirusin

Liberalët në Kanadë janë duke menduar për kanadezët, e në veçanti për të punësuarit të cilët kanë ndërprerë punën gjatë pandemisë së koronavirusit. Përmes paketës së krijuar nga ta, pritet që qeveria të shpenzojë deri në 52 miliardë dollar.

Kështu që secili punëtor do paguhet me rreth 2 mijë dollar në muaj, derisa të ardhurat e tyre bien në zero për shkak të pandemisë.

Ministri i Financave Bill Morneau tha se masa lejon kompanitë që të lejojnë përkohësisht punëtorët të ulin kostot e pagave dhe të lënë para në xhepat e punonjësve të prekur.

“Kompanitë nuk kanë nevojë të ndajnë punonjësit e tyre nga ndërmarrja e tyre. Ata thjesht duhet të thonë, “ne nuk mund t’ju paguajmë gjatë kësaj periudhe kohore.” Dhe kur kjo të ndodhë, ka një subvencion pagash të drejtpërdrejtë për njerëzit, për punonjësit, në mënyrë që ata të mund të jetojnë jetën e tyre,“ tha ai.

“Kur të bëhet kjo, ata mund të kthehen në punë për punëdhënësit e tyre dhe që ne mendojmë se është me rëndësi kritike.”

Punëtorët e prekur do të duhet të plotësojnë një aplikim në internet dhe të plotësojnë disa kushte për t’u kualifikuar.