Kanada, studentët do marrin 1250 dollarë në muaj, nga maji deri në gusht

Justin Trudeau, Prime Minister of Canada speaks on the first day of the Munich Security Conference in Munich, Germany, Friday, Feb. 14, 2020. (AP Photo/Jens Meyer)b

Kryeministri i Kanadasë Justin Trudeau ka njoftuar sot se do të vendosë në dispozicion 9 miliard dollarë ndihmë financiare për studentët, në përgjigje të shumë prej tyre, që kishin ankesa për mënyrën sesi janë trajtuar gjatë kësaj kohe.

Pasi studentët ngritën kërkesat, ata tashmë do të kenë të drejtë të përfitojnë 1250 dollarë në muaj nga muaji maj deri në gusht. Kjo shumë mund të shkojë deri në 1750 dollarë, në rast se student po kujdeset për dikë ose ka ndonjë paaftësi.

Përfitimi është në dispozicion edhe për studentët që punojnë, por që fitojnë jo më shumë se 1000 dollarë në muaj. “Për shumë studentë, muaji maj normalisht shënon fillimin e një pune verore. Por tani mund të jetë vërtet e vështirë për të gjetur diçka. Mund të keni qenë duke kërkuar për javë të tëra dhe nuk keni pasur sukses”, tha Trudeau.

Pagesat do të bëhen përmes Agjencisë së të Ardhurave në Kanada. Trudeau tha gjithashtu se studentët që punojnë vullnetarisht gjatë verës, do të paguhen midis 1000 dhe 5000 dollarë, në varësi të orëve që ata punojnë. “Energjia juaj dhe aftësitë tuaja mund të bëjnë shumë gjëra tani,” tha ai.

Një dokument i qeverisë tha se fondet për përpjekjet vullnetare do të jenë në dispozicion të studentëve “të cilët zgjedhin të bëjnë shërbimin kombëtar dhe t’u shërbejnë komuniteteve të tyre”. Kryeministri gjithashtu njoftoi se qeveria federale po dyfishon grantet studentore për studentët e pranuar – deri në 6 000 dollarë për studentët me kohë të plotë dhe deri në 3 600 dollarë për studentë me kohë të pjesshme.

Masat e tjera të shpallura për studentët sot përfshijnë: Rritja e shumës maksimale javore që mund të sigurohet përmes programit të kredive studentore në Kanada në vitet 2020-2021 në 350 dollarë nga 210 dollarë.

Më shumë se 75 milion dollarë në mbështetje shtesë për studentët indigjenë pas arsimit të mesëm. 291 milion dollarë të tjerë për këshilla federale për dhënien e fondeve për skadimin e bursave federale për studime të diplomimit dhe bursat pas doktoratës dhe plotësimin e granteve ekzistuese të kërkimit federal.

Përfitimi i përgjigjes së urgjencës së Kanadasë (CERB) është në dispozicion të studentëve dhe kujtdo tjetër që bëri të paktën 5,000 dollarë gjatë vitit të kaluar, por vetëm nëse ata ishin duke punuar dhe e kanë humbur burimin e të ardhurave kur ra COVID-19.

Udhëheqësi i NDP, Jagmeet Singh kishte bërë presion ndaj qeverisë për të vënë në dispozicion CERB për studentët. Sot, ai sugjeroi që masat e reja nuk do të jenë të mjaftueshme.

“Ne jemi të kënaqur që qeveria po kthehet në fokusin e saj për të ndihmuar studentët, por një sistem tjetër i ndërlikuar nuk është ai që u nevojitet studentëve. Bëni CERB universale në mënyrë që askush të mos lihet pas dhe që studentët – dhe kushdo tjetër që ka nevojë për ndihmë – mund të marrë 2,000 dollarë menjëherë”, shkroi Singh në Tëitter.

Aleanca Kanadeze e Shoqatave Studentore (CASA) dhe Unioni Studentor i Quebec thanë se paketa do të sjellë “lehtësim të konsiderueshëm” për studentët e prekur nga pandemia.

“Njoftimi i sotëm është një lajm i shkëlqyeshëm për çdo student që përballet me vështirësi financiare për shkak të COVID-19,” tha kryetari i CASA Adam Broun në një njoftim.

Në një letër drejtuar Trudeau më 15 Prill, një koalicion i organizatave studentore i bëri thirrje qeverisë të shtrinte CERB për të gjithë studentët dhe maturantët, pavarësisht nga statusi i tyre i punës dhe të ardhurat e mëparshme.

“Studentët dhe maturantët e kohëve të fundit që sapo po fillojnë karrierën e tyre tani përballen me tregun më të pasigurt të punës që nga Depresioni i Madh. Ndikimet shkatërruese ekonomike të pandemisë COVID-19 po ndjehen në të gjithë vendin”, shkruajnë studentët.

“Ndërsa fokusi i qeverisë ka qenë i kuptueshëm që të sigurojë që ata që humbën jetesën e tyre në javët e fundit kanë mbështetjen që u duhen për të mbajtur një çati mbi kokë dhe për të vendosur ushqim në tryezë, studentët dhe maturantët e fundit gjithashtu e gjejnë veten në një gjendje tejet të pasigurt të gjendjes financiare”.

Letra thoshte se dy milion studentë në Kanada ishin tashmë në një situatë të rëndë financiare para pandemisë dhe se pandemia e Covid-19 ka bërë që shumë studentë të mos kenë mundësi të punojnë gjatë verës, ku nxjerrin të ardhura për shkollimin e tyre, ashtu edhe për qira, ushqime a produkte bazë.

Në fillim të këtij muaji, Trudeau njoftoi ndryshime në programin e Punëve Verore në Kanada që synojnë të ndihmojnë të rinjtë të punojnë në sektorë që nuk mbyllen për shkak të pandemisë globale. Sot, ai sugjeroi gjurmimin e kontaktit COVID-19 dhe punët në bujqësi si shembuj të punësimit që mund të ndihmojnë vendin të dalë nga kriza.

Ndryshimet përfshijnë një rritje të subvencionit të pagave – deri në 100 përqind – një zgjatje të datës së përfundimit të punësimit në 28 shkurt 2021, dhe përfshirjen e punëve me kohë të pjesshme. Qeveria vlerëson se programi do të krijojë deri në 70,000 vende pune për të rinjtë midis moshës 15 dhe 30 vjeç.