Kanceri shkaku kryesor i vdekjes në vendet e pasura

94

Sëmundja e zemrës nuk është më shkaku kryesor i vdekjes në vendet e pasura. Tani është një kancer që mund të bëhet vrasësi më i madh në botë në vetëm disa dekada nëse tendencat aktuale vazhdojnë, paralajmërojnë shkencëtarët.

Ndërsa publikuan gjetjet e dy studimeve kryesore në revistën mjekësore “The Lancet”, shkencëtarët kanë deklaruar se ata kanë paraqitur prova të një “tranzicioni” të ri global midis llojeve të ndryshme të sëmundjeve kronike.

Derisa sëmundja kardiovaskulare mbetet shkaku kryesor i vdekjes në të gjithë botën mes njerëzve të moshës së mesme, rreth 40 për qind e të gjitha vdekjeve, ky nuk është më rasti në vendet me të ardhura të larta, ku kanceri vret dy herë më shumë njerëz me sëmundje të zemrës, tregojnë rezultatet e studimit.

“Puna jonë zbuloi se kanceri ishte shkaku i dytë më i zakonshëm i vdekjes në botë në vitin 2017, duke përbërë 26 për qind të të gjithë vdekjeve. Por ndërsa shkalla e zemrës vazhdojnë të bie, kanceri mund të bëhet shkaku kryesor i vdekjes në të gjithë botën në vetëm disa dekadë, “tha Gilles Dachen, një profesor në Universitetin Laval në Quebec, Kanada, i cili ishte një nga drejtuesit e studimit.

Ndër vendet e analizuara ishin Argjentina, Bangladeshi, Brazili, Kili, Filipinet, India, Irani, Afrika e Jugut, Kanada, Kina, Kolumbia, Malajzia, Pakistani, Polonia, Arabia Saudite, Suedia, Tanzania, Turqia, Emiratet e Bashkuara Arabe dhe Zimbabveja.