Këto janë planet e Zvicrës për të dalë nga izolimi

Këshilli Federal në Zvicër planifikon të fillojë daljen nga bllokimi si pasojë e koronavirusit.

Në raportimet e fundit u tha e parukierët, sallonet e kozmetikës, të thonjve, ofruesit e shërbimeve personale duhet të lejohen të hapen përsëri që nga 27 prilli, e hënë.

Ministri i Shëndetësisë Alain Berset e dha këtë sugjerim në konsultën e zyrës sipas hulumtimeve të BLICK.

Nëse nuk ka rezistencë të konsiderueshme nga zyrat federale, atëherë Këshilli Federal do t’i propozojë planin e daljes gjithë qeverisë.

Plani në fjalë duket kësisoj:

Më 27 prill jo vetëm floktarët dhe dyqanet, por edhe qendrat e kopshtit dhe dyqanet e pajisjeve të ndryshme mund të hapen. Madje ministri i Shëndetësisë dëshiron të lejojë serish trajtimin ambulant nëpër spitale, transmeton Indeksonline.

Padyshim se të gjitha ato që do të lejohen të hapen duhet respektuar në maksimum rregullat e higjienës dhe pastrimit. Kësisoj parukierët dhe klientët duhet të vendosin maska mbrojtëse dhe dyqanet e pajisjeve dhe qendrat e kopshteve ndoshta duhet të caktojnë një numër klientësh, siç e kanë dyqanet ushqimore tani.

Në spitale higjiena duhet të jetë edhe më e lartë, qëllimi këtu do të jetë sinjalizimi i popullatës që vizitat tek mjeku nuk paraqesin rrezik.

Nga muaji maj parashihet që nxënësit t’u kthehen shkollave. Hapi i dytë i planit të daljes duhet të pasojë dy javë më vonë. Nga 11 maj, shkollat fillore duhet të rihapin klasat-qoftë e plotë apo e kufizuar. Studentët më të vjetër duhet të presin më gjatë. Gjithashtu nga mesi i majit, Berset dëshiron të lëshojë përsëri të gjithë tregtinë me pakicë e të lejojë trajtimin spitalor.

Hapi i tretë është për hapjen e restoranteve dhe klubeve, vetëm gjatë verës. Pra në muajin korrik, gusht. Kjo mund të shkaktojë indinjatë në industri dhe midis klientëve, por që ende nuk është e sigurtë.

Pra shteti zviceran parasheh që gjithçka të nis së zhvilluari gradualisht në mënyrë që zhvillimi i pandemisë të ndiqet nga afër.

Kjo logjikë ka të bëjë me faktin se parukierët dhe sallonet e thonjve lejohen të hapen së pari. Këtu lehtë mund të gjurmohen infeksionet e mundshme. Nëse një certifikatë parukerie testohet pozitivisht, ju mund të përdorni sistemin e emërimit për të gjetur të gjithë klientët e tjerë, dhe të dërgohen në izolim.

Pra nuk është e lehtë të gjurmosh infeksionet tek një zinxhir me pakicë.

Propozimi i Berset pritet të bëhet i ditur të enjten kur qeveria e shtetit do të diskutojë për të. Kundërshtim themelor nuk pritet, por mbasë mund të ketë orar të ndryshëm.