Kina/ Vendi i parë në botë që lëshon ‘pasaportën e vaksinës’

Ministri i Jashtëm kinez, Wang Yi kohët e fundit tha se në të ardhmen e afërt, ndërsa gjithnjë e më shumë vende bien dakord mbi nevojën për njohjen reciproke të certifikatave shëndetësore me Kinën, ky dokument ndërkombëtar i udhëtimit do të luajë një rol më të madh në promovimin e shkëmbimit të shëndetshëm, të sigurt dhe të rregullt

Kina po lëshon ‘pasaportën e parë të vaksinimit’, me një program të sapo aktivizuar për të lejuar qytetarët kinezë të udhëtojnë. Kjo është një certifikatë digjitale që tregon statusin e vaksinimit me rezultatet e testeve e cila arrihet përmes platformës sociale “WeChat”. “Qëllimi i certifikatës është të ndihmojë në promovimin e rimëkëmbjes ekonomike globale dhe të lehtësojë udhëtimin ndërkufitar”, tha një zëdhënës i Ministrisë së Jashtme kineze. Për momentin, kjo ‘pasaportë’ – e cila gjithashtu mund të jetë letër – është në dispozicion vetëm për qytetarët kinezë dhe nuk është e detyrueshme. Nisma u nis nga Departamenti i Punëve Konsullore të Ministrisë së Punëve të Jashtme: ‘pasaporta e vaksinës’ e cila përfshin informacion mbi testet e acidit nukleik dhe rezultatet e antitrupave serum, inokulimin e vaksinës dhe informacione të tjera të ngjashme.

Ministri i Jashtëm kinez, Wang Yi kohët e fundit tha se në të ardhmen e afërt, ndërsa gjithnjë e më shumë vende bien dakord mbi nevojën për njohjen reciproke të certifikatave shëndetësore me Kinën, ky dokument ndërkombëtar i udhëtimit do të luajë një rol më të madh në promovimin e shkëmbimit të shëndetshëm, të sigurt dhe të rregullt. Sigurimi i qytetarëve kinezë duhet të ketë një garanci të qëndrueshme kur udhëtojnë jashtë vendit.

Shtetet e Bashkuara dhe Britania e Madhe janë ndër vendet që aktualisht po shqyrtojnë miratimin e lejeve të ngjashme. Bashkimi Evropian po punon gjithashtu për një vaksinë “leje kalimi” që do të lejojë qytetarët të udhëtojnë midis vendeve të BE dhe jashtë saj. Sipas agjencisë shtetërore “Xinhua” programi kinez përfshin një kod të koduar QR që lejon secilin vend të marrë informacion mbi shëndetin e udhëtarëve. “Kodet shëndetësore QR” brenda WeChat dhe aplikacioneve të tjera kineze për smartphone janë të nevojshme tashmë në Kinë për të hyrë në transportin shtëpiak dhe shumë hapësira të tjera publike. Aplikacionet gjurmojnë vendndodhjen e një përdoruesi dhe prodhojnë një kod “jeshil”, sinonim i shëndetit të mirë, nëse një përdorues nuk ka qenë në kontakt të ngushtë me një rast të konfirmuar ose nuk ka arritur një pikë të nxehtë të virusit. Sidoqoftë, sistemi ka ngritur shqetësime mbi privatësinë dhe shqetësime se mund të shënojë një zgjerim të mbikëqyrjes së qeverisë.