Kjo është paga që do të marrin Zviceranët në kohën e Koronavirusit

Kush merr më shumë shtëpi – një farmacist apo një menaxher i logjistikës? Një mjek ndihmës apo një infermiere? Në mbledhjen e rrogave të këtij viti në Zvicër, ne përqëndrohemi te njerëzit që punojnë veçanërisht gjatë krizës koronavirus

Çdo vit, Zyra e Kantonit të Cyrihut për Ekonomi dhe Punë, boton një libër gati 800 faqesh të të dhënave të pagave për një gamë të gjerë profesionesh. Bazohet në statistikat e pagave dhe detajet e kontratës nga e gjithë Zvicra, shkruan swissinfo.ch.

Në një spital, mjeku kryesor fiton 13,000 CHF (13,440 dollarë) në muaj; infermierja dhe mjekët ndihmës marrin 7,555 CHF – krahasuar me 5,600 CHF për infermierët e tjerë dhe 3,955 CHF për ndihmësit e infermierëve. Kujdestarët e nivelit të hyrjes në shtëpitë e pleqve marrin CHF 3,850. Një punëtor laboratori fiton 4,575 CHF.

Farmacistët që shpërndajnë ilaçet fillojnë në 9,900 CHF. Një farmacist mbi 40 vjeç me përvojë 15 vjeçare fiton CHF 8.500, përcjell tutje albinfo.ch.

Dikush që bën produkte letre ose sapun do të fillonte në përgjithësi në 3.900 CHF në muaj. Shkalla i afrohet 6.000 CHF7,000 CHF me trajnime dhe përvojë.

Një bukëpjekës me një diplomë federale fiton 4000 CHF. Paga fillestare për një asistent të dyqaneve të supermarketeve është 4,000 CHF, me më shumë pagesa për punën e mbrëmjes, natës dhe të dielës.

Një punëtor postar fillon në 4,000 CHF, ndërsa drejtuesit e degëve të postës dhe menaxherët logjistikë marrin 5,300 CHF. Më shumë paguhen për netët, pushimet dhe fundjavat. Për dikë që punon për një kompani të komunikimit celular, paga fillestare është 4500 CHF. Punët në mbështetje të IT paguhen 4,800 CHF për të filluar dhe për të shkuar në rreth CHF 8,000 në nivelin e lartë, transmeton albinfo.ch.

Në vitin e tyre të parë, gazetarët zakonisht fitojnë rreth 5,575 CHF në muaj. Një producent TV merr 6,300 CHF. Për një punëtor në një kiosk që shet gazeta, paga është rreth 3.900 CHF.

Pastruesit që punojnë për qeverinë federale marrin 3,300 CHF për të filluar, maksimumi është 4,400 CHF. Punëtorët që mbledhin mbeturina, zbrazin koshat publik dhe grumbullojnë mbeturinat private fitojnë 3.900 CHF për të filluar, duke shkuar mbi 4000, kurse menaxherët mund të fitojnë më shumë se 7,000 CHF.