Koronavirus i merr jetën të parit të muslimanëve spanjollë, kush ishte Riay Tatary Bakry

Riay Tatary Bakry, figura më e rëndësishme në mesin e muslimanëve në Spanjë, ndërroi jetë nga efektet e infeksionit Covid-19. Tatary mbërriti në Spanjë nga Siria në fund të viteve 1960, kur ishte 20 vjeç, për të studiuar mjekësi, dhe përfundoi udhëheqës muslimanë, atëherë kryesisht të huaj në shoqërinë spanjolle.

Ai ishte një person që hapi një dialog me të gjithë zërat e shoqërisë spanjolle, me qëllim integrimin e muslimanëve dhe që “të bëhej spanjoll me të gjitha të drejtat dhe detyrimet”.

Sot, më shumë se dy milion muslimanë jetojnë në Spanjë, gjysma e të cilëve kanë lindur spanjollë, të cilët u kthyen në Islam nga fetë e tjera, kryesisht nga Katolicizmi.

Riay Tatary Bakry, i cili shërbente në një xhami në rrethin Tetuán të Madridit, ishte themelues dhe sekretar i përgjithshëm i Aleancës së Komuniteteve Islame në Spanjë.

Disa ditë më parë ai u shtrua në një spital të Madridit me gruan e tij, e cila po vuan nga e njëjta sëmundje dhe është në gjendje të rëndë. 72 vjeç, ai është babai i pesë fëmijëve.

Riay Tatary Bakry lindi në Damask dhe u vendos në Spanjë si student pa asnjë shpirt proselizues, por në vitin 1971 mori pjesë në krijimin e Shoqatës Myslimane në Spanjë, në të cilën shërbeu si President. Kjo organizatë ndërtoi xhaminë “Abu Bakr” në lagjen Tetouan.

Në vitet 1980, ai ishte gjithashtu anëtar i Komisionit Këshillimor të Lirisë Fetare të Ministrisë së Drejtësisë, ku në vitin 1987 ai arriti të hapte derën për negociata me shtetin që rezultoi në një marrëveshje midis bashkësisë islame dhe autoriteteve spanjolle.

Ngushëllime për të u përcollën nga Kryepeshkopi i Madridit, Kardinali Carlos Osoro Sierra, Unioni i Komuniteteve Hebraike të Spanjës, një institucion që përfaqëson zyrtarisht hebrenjtë spanjollë, si dhe organizata të tjera fetare.

“Ai ishte një njeri i paqes, dialogut dhe mbrojtës i faktorit fetar në shoqëri. I dalluar, i matur dhe bashkëpunues, ai mori pjesë aktive në negociatat para miratimit të Ligjit për Lirinë Fetare, miratuar në 1980. Një bartës besnik i mesazhit të paqes së Islamit, Tatary ishte pjesë e Komisionit Këshillimor për Lirinë Fetare, në të cilin ai mori pjesë aktive me institucionin tonë”, ishin ndër vlerësimet për të. /tesheshi.com/