Ku humbën mbi 60 mijë vota për Shilegovin?

As në shtabin zgjedhor socialdemokratët nuk mund besonin kur katër vjet më parë morën lajmin se në raundin e parë të zgjedhjeve lokale fituan 37 komuna, plus Qytetin e Shkupit në krye me Petre Shilegov. Përveç kryeqytetit, ata fituan pothuajse të gjitha komunat e Shkupit, plus që fituan vetëqeverisjen lokale në të gjitha qytetet kryesore të vendit, madje edhe ato që në atë kohë konsideroheshin bastione klasike të VMRO-DPMNE-së.

Në shumë komuna, kryesuan në raundin e parë ndërsa në të dytin rrumbullaksuan fitoren. Kishte edhe një rast të vetëqeverisjes lokale, si në Shtip, ku në raundin e parë printe rivali i tyre politik, por më pas socialdemokratët fituan dhe morën menaxhimin e komunës.

Duke krahasuar rezultatet e LSDM-së dhe VMRO-DPMNE-së në raundin e parë në zgjedhjet lokale të vitit 2017 me rezultatet e së dielës, në qytetin e Shkupit dhe në disa komuna tjera të kryeqytetit, shihet se VMRO-DPMNE-ja, e cila këto ditë feston fitoren pas shpalljes së rezultateve të së dielës, në fakt nuk ka fare ose nuk ka rritje të ndjeshme të votave të fituara në shumicën e komunave, madje ka edhe komuna të tilla ku numri i votuesve është në ulje.

Por ata kanë edhe arsye të gëzohen për faktin se konkurrenti i tyre kryesor politik, LSDM, ka pësuar një rënie të madhe të votave, diku edhe përgjysmuar në krahasim me ato katër vjet më parë. Kjo bëri që kandidatët e VMRO-DPMNE-së të marrin një epërsi serioze ndaj kundërshtarëve të tyre, madje të fitojnë 22 komuna në raundin e parë, prej të cilave pesë në Shkup, por edhe komunat që janë zona urbane më të rëndësishme dhe më të mëdha në vend.

Nga LSDM pranojnë se e kuptuan mesazhin e këtyre zgjedhjeve, e ai është se njerëzit e “tyre” nuk dolën në zgjedhje. Ata që në vitin 2017 vrapuan dhe dhanë mbështetjen e tyre, tani në heshtje dhe pa pengesa vendosën ose të qëndrojnë në shtëpi dhe t’u tregojnë kartonin e verdhë, siç thotë kryeministri dhe lideri i tyre Zoran Zaev, ose të votojnë për disa të tjerë. kryesisht kandidatë të pavarur, por edhe për listat e tyre të këshilltarëve.

Për dallim nga elektorati i LSDM-së, VMRO-DPMNE-ja tregoi se është stabile dhe e disiplinuar në përgjithësi, por edhe se njerëzit nuk janë tepër të entuziazmuar për ofertën e menysë së tyre për kryetar komune, kështu që nuk ka rritje të dukshme të numrit të votave të fituara, edhe pse në krahasim me rezultatin e LSDM-së, fitorja duket shumë më glamuroze.

Duket se shkupjanët vendosën të tregojnë këtë herë qëndrimin e tyre. Kryetari aktual i Qytetit të Shkupit, Petre Shilegov, ka fituar 141.164 vota në raundin e parë katër vjet më parë, duke u bërë babai i kryeqytetit që në raundin e parë me 50,33 për qind të votave të regjistruara. I njëjti Shilegov në raundin e parë të këtyre zgjedhjeve ka fituar 78.783 vota, ose 34.24 për qind të votuesve të regjistruar.

Kjo tregon se Shilegov ka humbur 62.381 vota, nga të cilat të paktën pjesërisht shpreson të mund t’i kthen në raundin e dytë dhe madje të fitojë. Ai ka shpresë edhe nga votuesit që, siç mendon ai, nuk dolën në votime, ose i dhanë besimin e tyre njërit prej kandidatëve të tjerë në raundin e parë, por në raundin e dytë do të vendosin të rrethojnë emrin e tij në fletëvotim.

Nga ana tjetër në Shkup, në rrethin e parë, kandidati i atëhershëm Koce Trajanovski para katër viteve fitoi 101.472 vota, që ishte 36.18% e votuesve të regjistruar. Danela Arsovska, e cila tani mbështetet nga VMRO-DPMNE, fitoi 86.698 votues në konton e saj, që është gjithashtu më pak se ato të marra nga VMRO-DPMNE në 2017, por tani përqindja e saj është më e lartë, 37.68 për qind, e cila është për shkak të humbjes të votave të LSDM-së.

Edhe Arsovska pret të fitojë, ndërsa lideri i VMRO-DPMNE-së, Hristijan Mickoski u bëri thirrje të gjithë qytetarëve dhe partive, opozitës dhe atyre që duan, siç tha ai ta mbështesin këtë parti për të shpallur fitoren në kryeqytet, por edhe në komunat tjera.

Veçmë të dielën në mbrëmje do të dihet se cili nga të dy do të feston në sheshin e kryeqytetit me shkupjanët për marrjen e besimit për katër vitet e ardhshme. Në Aerodrom, për shembull, Timço Mucunski, i cili u bë kryetar i komunës prej njëqind mijë banorësh të kësaj komune të Shkupit në raundin e parë, fitoi vetëm 150 vota më shumë se Ivica Konevski katër vjet më parë, ose 18,857 kundrejt 18,707 votave.

Pra, nuk ka rritje të VMRO-DPMNE-së, por për këtë LSDM-ja ka një rënie të madhe, sepse Aleksandar Filipovski Cande ka arritur të bindë vetëm 8967 qytetarë që ta votojnë, për dallim nga Zlatko Marin, i cili në vitin 2017 fitoi besimin e 22.559 bashkëqytetarë dhe arriti të bëhet kryetarë i kësaj komune në raundin e parë. LSDM humbi 13.592 vota. Kjo tregon edhe se banorët e Aerodromit nuk “falin”, ndaj i zgjidhin gjërat në përballjen e parë zgjedhore. (koha.mk)