Kujdes me antibiotikët tek fëmijët, jo vetëm dëmtojnë florën e zorrëve por…

Sipas një hulumtimi të bërë në Spitalin Universitar Kombëtar të Seulit u arrit në përfundimin se përdorimi i antibiotikëve gjatë foshnjërisë mund të shkaktojë mbipeshë në fëmijëri.

Në kuadër të hulumtimit të kryer mes viteve 2008-2012 u vëzhguan 31.733 fëmijë që ishin të nënshtruar ndaj kontrolleve shëndetësore kur ishin foshnja dhe është analizuar ndikimi i përdorimit të antibiotikëve brenda 24 muajve të parë pas lindjes.

Reklame Custom Text

Ekspertët konstatuan se në këtë periudhë sa më shumë antibiotikë përdoren aq më shumë rritet rreziku për mbipeshë, ndërsa antibiotiku i parë që është marrë brenda 6 muajve të parë rrit ndjeshëm mundësinë për mbipeshë tek fëmijët, me 33% në krahasim me ato që e kanë marrë antibiotikun e parë mes 18 – 24 muajve.

Ekspertët theksojnë se flora e zorrëve dëmtohet me përdorimin e antibiotikëve, gjë që shkakton mbipeshë.
Më tej theksohet se mbipesha tek fëmijët shkakton presion të lartë të gjakut, diabet dhe sindromë metabolike ndërsa 1 në 3 fëmijë me mbipeshë lufton me të njëjtin problem në moshë madhore.