Kush mund të hyjë në Zvicër nga tetori?

Gjatë gjithë pandemisë, Zvicra mbylli ashpër kufijtë e saj – madje edhe ata që nuk ishin mbyllur për më shumë se gjysmë shekulli.

Vetëm qytetarët, banorët dhe punëtorët ndërkufitar u lejuan të kalojnë në Zvicër gjatë pandemisë, shkruan The Local, përcjell albinfo.ch.

Reklame

Pra, kush lejohet të hyjë në Zvicër dhe në çfarë rrethanash? E gjitha varet nga vendi nga po arrini.

Që nga 15 qershori, udhëtimi midis shumicës së vendeve evropiane është rihapur, por disa kufizime janë ende në fuqi për udhëtarët nga jashtë Evropës që të hyjnë në Zvicër.

Ekzistojnë gjithashtu kërkesa për karantinë për mbërritjet nga të ashtuquajturat vende ‘me rrezik të lartë’.

Nga 3 gushti, çiftet e pamartuar janë lejuar përsëri të hyjnë në Zvicër – me kusht që të provojnë marrëdhëniet me autoritetet.

Mbërritjet nga vendet evropiane

Duke filluar në qershor, Zvicra – së bashku me Bashkimin Evropian – ka filluar të ngadalësojë kontrollet e kufirit.

Siç raportoi The Local, udhëtimi në shumicën e vendeve të tjera evropiane u lejua përsëri nga 15 Qershori e tutje.

Në shumicën dërrmuese të rasteve kjo është bërë në përputhje me një marrëveshje reciproke – që do të thotë se banorët e këtyre vendeve gjithashtu lejohen të hyjnë në Zvicër, përcjell tutje albinfo.ch.

Çështja kryesore këtu është nëse këto vende i nënshtrohen një karantine.

Aktualisht, ekziston një listë e 66 vendeve ose rajoneve me ‘rrezik të lartë’. Mbërritjet nga këto vende duhet të bëjnë karantinë për dhjetë ditë në Zvicër pas mbërritjes.

Udhëtimi nga dhe nga ‘vendet e treta’

Ata nga jashtë Evropës – të njohur si ‘vendet e treta’ – janë të kufizuar për të hyrë.

Kjo do të thotë që çdokush pa statusin e shtetasit / banorit Evropian nuk do të lejohet të hyjë, me disa përjashtime të kufizuara.

Siç raportohet nga The Local, BE hapi përsëri kufijtë e saj për udhëtarët nga vende të caktuara më 1 korrik: Australia, Kanada, Gjeorgjia, Japonia, Mali i Zi, Maroku, Zelanda e Re, Ruanda, Serbia, Koreja e Jugut, Tailanda, Tunizia dhe Uruguai.

Siç është reklamuar shumë, kjo nuk përfshin SH.B.A.

Ndërsa Zvicra nuk është anëtare e BE-së, ajo ka deri në këtë pikë pasqyron kryesisht vendimet e BE-së kur bëhet fjalë për hapjen e kufijve.

A ka ndonjë përjashtim?

Anëtarët e familjes së qytetarëve të BE / EFTA ose banorëve do të lejohen të hyjnë, pavarësisht nga statusi i tyre i kombësisë.

Ka disa përjashtime për udhëtarët e punës, megjithëse ky udhëtim duhet të jetë thelbësor – d.m.th. duhet të zhvillohet personalisht – dhe duhet të jepet miratimi i veçantë.

Që nga 3 gushti, anëtarët e çifteve të pamartuar mund të hyjnë nëse njëri jeton në Zvicër dhe tjetri jashtë vendit.

Për ta bërë këtë, partneri që nuk banon në Zvicër duhet të marrë një ftesë nga partneri rezident i Zvicrës, ndërsa legjitimiteti i marrëdhënies gjithashtu do të duhet të provohet.

A duhet të bëj karantinë?

Kërkesat për karantinë do të zbatohen nga zona të caktuara me rrezik të lartë nga 6 korriku e tutje. Lista e vendeve azhurnohet rregullisht nga autoritetet shëndetësore zvicerane.

Më 30 shtator, lista përfshin 66 vende ose pjesë të vendeve: Shqipëri, Andorra, Argjentinë, Armeni, Arubë, Austri (disa rajone), Bahamas, Bahrain, Belgjikë, Belize, Bolivi, Bosnjë dhe Hercegovinë, Brazil, Cabo Verde , Kolumbia, Kili, Kosta Rika, Kroacia, Danimarka, Republika Dominikane, Ekuadori, El Salvador, Eswatini, Ishujt Faroe, Franca (disa rajone), Gjibraltari, Guam, Guatemala, Honduras, Hungari, Islandë, Irak, Irlandë, Izrael, Itali (Liguria), Xhamajka, Kazakstan, Kirgistan, Kuvajt, Liban, Luksemburg, Maldive, Moldavi, Monako, Mali i Zi, Marok, Namibi, Nepal, Hollandë, Maqedoni të Veriut, Oman, Palestinë, Panama, Peru, Portugali, Katar, Rumani, Sint Maarten, Slloveni, Afrika e Jugut, Spanjë (jo Ishujt Kanarie), Surinami, Ishujt Turk dhe Kaikos, Ukraina, Emiratet e Bashkuara Arabe, Mbretëria e Bashkuar dhe Shtetet e Bashkuara.

Më 20 gusht, Ishujt Balearik të Spanjës, Belgjika, Shqipëria, Andorra, Aruba, Belize, Ishujt Faroe, Gjibraltari, Guam, Monako dhe Namibia u shtuan në listë.

Në të njëjtën ditë, Serbia, Singapori, Guinea Ekuatoriale, Sao Tome dhe Principe dhe Arabia Saudite u hoqën.

Nga 7 shtatori, njerëzit që mbërrijnë në Zvicër nga Kroacia, Libani, Ukraina dhe Emiratet e Bashkuara Arabe do të duhet të hyjnë në karantinë e detyrueshme 10-ditore.

Belgjika dhe Meksika u hoqën nga lista në 7 Shtator.

Në 14 shtator, njerëzve nga nëntë rajone në Francë dhe nga kryeqyteti austriak i Vjenës u kërkohet gjithashtu të bëjnë karantinë.

Në 28 Shtator, lista u zgjerua përsëri – me 15 shtete të reja të shtuara, si dhe disa rajone të tjera të Francës, Austrisë dhe Italisë. Dy vende – Kosova dhe San Marino – u hoqën.

Njerëzit e prekur do të informohen në aeroplanë dhe në kufij, dhe duhet të regjistrohen në autoritetet lokale një herë në Zvicër.