Letra drejtuar G20: Koronavirusi mund të dyfishojë numrin e njerëzve të uritur

Furnizimi me ushqim në të gjithë botën do të “ndërpritet masivisht” nga koronavirusi dhe nëse qeveritë nuk veprojnë, numri i njerëzve që vuajnë nga uria kronike mund të dyfishohet, kanë lajmëruar disa prej kompanive më të mëdha të ushqimit në botë.

Unilever, Nestlé dhe PepsiCo, së bashku me organizatat e fermerëve, Fondacionin e KB, akademikë dhe grupe të shoqërisë civile, u kanë shkruar udhëheqësve botërorë, duke u bërë thirrje atyre që të mbajnë kufijtë hapur për tregti, në mënyrë që të ndihmojnë më të prekurit e shoqërisë dhe të investojnë në prodhimin e qëndrueshëm të ushqimit mjedisor, raporton TheGuardian.

Ata i nxisin qeveritë të “ndërmarrin veprime urgjente të koordinuara për të parandaluar që pandemia e Covid-19 të shndërrohet në një krizë globale ushqimore dhe humanitare”.

‘Ruajtja e tregtisë së hapur, si dhe investimi në zinxhirët e furnizimit me ushqime dhe mbrojtja e fermerëve në botën e zhvilluar dhe në zhvillim, do të jenë thelbësore’, thonë ata. G20 po vihet nën presion në rritje për të vepruar: një grup ekonomistësh fitues të çmimit Nobel dhe ish zyrtarë të lartë të bankës për zhvillim, i shkruan forumit duke këshilluar që do të duheshin triliona dollarë për të ndihmuar botën në zhvillim, që të përballonte pandeminë Covid-19.

Këtë javë më shumë se 100 ish krerë qeverishë, përfshirë Toni Bler, Gordon Brown dhe Nicolas Sarkozy, gjithashtu i bënë thirrje G20 të veprojë urgjentisht ose do rrezikojnë shpërthime të përsëritura. Sidoqoftë, është vepruar pak aksion i koordinuar. Organizata e Ushqimit dhe Bujqësisë e KB është gjithnjë e më e shqetësuar se, megjithëse korrjet janë të mira dhe ushqimi i mjaftueshëm po prodhohet për të ushqyer botën, kufizimet e eksportit ose tarifat nga disa qeveri mund të krijojnë mungesa.

Paralajmërimi urgjent nga drejtuesit e industrisë ushqimore vjen pasi disa vende kanë filluar të kufizojnë ushqime të caktuara.

Frenimi i lëvizjes së njerëzve, për shkak të bllokimeve, gjithashtu kërcënon të krijojë mungesë të punës në fermë në një kohë të rëndësishme të vitit.

“Rreziku i ndërprerjeve të mëdha në furnizimet ushqimore gjatë muajve të ardhshëm po rritet, veçanërisht për vendet importuese të ushqimit neto me të ardhura të ulëta, shumë prej të cilave janë në Afrikën Sub-Sahariane,” paralajmërojnë udhëheqësit e industrisë ushqimore në letrën e tyre.

Portet dhe kufijtë duhet të mbahen të hapura për tregtinë e ushqimit, kërkojnë ata, dhe vendet e mëdha eksportuese të ushqimit “duhet të bëjnë të qartë se ata do të vazhdojnë të furnizojnë plotësisht tregjet ndërkombëtare dhe klientët”.

Drejtuesit e biznesit gjithashtu duan investime në prodhimin vendor të ushqimit, duke trajtuar fermerët, njerëzit që punojnë në përpunimin e ushqimit dhe të gjitha pjesët e zinxhirit të furnizimit me ushqime si punëtorë kryesorë.

Fermerëve të vegjël mund të kenë nevojë për qasje në kredi për të vazhduar prodhimin, dhe letra u bën thirrje bankave dhe kompanive të mëdha që t’i ndihmojnë ata.

Ndërsa njerëzit humbasin punën e tyre, ose të ardhurat e tyre bien për shkak të bllokimeve ose shëndetit të keq, uria ka të ngjarë të rritet.

“Nuk do të jetë e vështirë të parashikohen skenarë në të cilët numri i personave që vuajnë nga uria në baza ditore, i vlerësuar tashmë në mbi 800 milion, dyfishohet gjatë muajve të ardhshëm, me një rrezik të madh të rritjes së kequshqyerjes dhe trullosjes së fëmijëve”, paralajmërojnë kompanitë.

Do të nevojiten programe të synuara të ndihmës ushqimore, nga qeveria, sektori privat dhe bamirësitë, si dhe rrjetat e sigurisë së të ardhurave, thuhet në letër.

Ndihma për para duhet të drejtohet urgjentisht në botën në zhvillim dhe kjo duhet të shkojë përtej lehtësimit të borxhit që disa vende kanë sugjeruar.

Shpërndarja e ushqimit do të ishte gjithashtu e rëndësishme, tha Wanjira Mathai, drejtore për Afrikën në Institutin e Burimeve Botërore.

“Ne duhet të sigurohemi që zinxhirët e furnizimit dhe shpërndarjes mund të garantojnë shpërndarjen e ushqimit për më të prekurit e popullatës sonë, veçanërisht në vendbanimet urbane me popullsi të dendur, ndërsa në të njëjtën kohë përmbajnë Covid-19,” tha ajo.

“Një pjesë thelbësore e kësaj përfshin investimin në dhe mbështetjen e mililit të fundit të shpërndarjes, në mënyrë që ushqimi të arrijë në shtëpitë e njerëzve dhe të mos mbërthehet në dyqanet qendrore.”

Ndërsa qeveritë përgatiten të ndihmojnë ekonomitë e tyre të rikuperohen nga kriza e koronavirusit, ata duhet të investojnë për ta bërë sistemin e ushqimit dhe atë shoqëror më të qëndrueshëm, thuhet në letër.