“Lufta e heshtur” mes dy vendeve, armët e reja greke nga të cilat Turqia “ka frikë”

AdvertismentCustom Text

Ndërsa tensionet në rajonin e Mesdheut Lindor vazhdojnë të rriten, me Turqinë që nuk demonstron asnjë qëllim të vërtetë për të hequr dorë nga qëndrimi i saj agresiv kundër Greqisë, pala greke, ka përmirësuar pjesën ushtarake si një përgjigje ndaj kërcënimeve Turke.
Me marrëveshjen e fundit për blerjen e 18 avionëve Rafale, (vetëm nënshkrimet përfundimtare midis Ministrive Franceze dhe Greke të Mbrojtjes mbeten për marrëveshjen) – pala greke po nxiton procedurat për të forcuar dhe përmirësuar të gjitha degët e ushtrisë së saj.
Prioriteti i Ministrit të Mbrojtjes Nikos Panagiotopulos është mirëmbajtja dhe azhurnimi i pajisjeve ekzistuese ushtarake, si dhe prokurimi i pajisjeve të reja moderne atje ku kërkohet.
Nuk ka dyshim se dhjetë vitet e kursimit dhe shkurtimet e mëdha të shpenzimeve publike ndikuan negativisht në modernizimin e Forcave të Armatosura Greke. Por, megjithë vështirësitë financiare me të cilat përballet Greqia, vendi ka arritur në një farë mase të ruajë konkurrencën relative në ‘garën e armëve’ me Turqinë dhe të mbajë një pamje të një ekuilibri të fuqive në rajon.
Siç u përmend, Forcat Ajrore Helene po blejnë “Rafale” të fuqishëm, duke azhurnuar avionët bllok F-16 52+ në Viper, dhe do të marrin pjesë rezervë për Mirage 2000-5. Greqia gjithashtu ka shprehur interes zyrtar për F-35 të Lockheed Martin.
Marina gjithashtu është në procesin e marrjes së azhurnimeve, pasi blerja e fregatave të reja është vendosur nga udhëheqja politike. Franca pritet të paraqesë një propozim të ri të përmirësuar në Athinë në janar, ndërsa SH.B.A. ka paraqitur gjithashtu një ofertë për shitjen e anijeve luftarake. Udhëheqja politike dhe ushtarake së shpejti do të vlerësojë të gjitha propozimet në tryezë dhe do të arrijë një zgjedhje përfundimtare të vendit që do të ndërmarrë për të krijuar fregatën e re Greke.
Ndërkohë, prokurimi i helikopterëve të famshëm anti-nëndetëset Romeo është në proces, përgjithësisht konsiderohet arma më e fuqishme në fushën e luftës anti-nëndetëse. MH-60R Romeo gjithashtu i mbiquajtur Seahawk është një helikopter detar duke përdorur teknologjitë e SH-60B dhe SH-60F, një motor binjak turboshaft, helikopter me shumë mision bazuar në Ushtrinë e Shteteve të Bashkuara UH-60 Black Hawk dhe një anëtar i Sikorsky Familja S-70. Eshtë helikopteri detar më i aftë i disponueshëm sot i projektuar për të vepruar nga fregata, shkatërrues, kryqëzorë dhe transportues avionësh. Kostoja totale e Romeos është 295 milion dollarë. Sidoqoftë, me blerjen e këtyre helikopterëve, Greqia do të fitojë një avantazh të qartë në “luftën e heshtur”.
Një marrëveshje tjetër e rëndësishme për Greqinë është blerja e 36 silurëve të rinj gjermanë të rëndë për nëndetëset më të fundit të tipit 214. Marrëveshja parashikon gjithashtu modernizimin e një pjese të silurëve të SUT të viteve 1980.
Ushtria është gjithashtu në planet e ministrisë për një azhurnim, pasi është shtylla kurrizore e Forcave të Armatosura.
Në krye të rendit të ditës është zëvendësimi i armës së vjetër të këmbësorisë dhe automjetit të personelit ushtarak, me G3 që gradualisht tërhiqet nga detyra aktive dhe Mercedes legjendar më në fund u lëshon vendin automjeteve të reja.
Në të njëjtën kohë, një nga sistemet e armëve për të cilat Shtabi i Përgjithshëm i Ushtrisë ka shprehur interes të madh është raketat izraelite anti-tank Spike, me Greqinë të interesuar në versionin më të ri, Spike NLOS, i cili është një armë shumë qëllimesh dhe jo vetëm anti-tank, e cila ndryshon ekuilibrin për shkak të distancës së saj të gjatë.

ReklameCustom Text