Mali që ka ‘tërbuar’ njerëzit në Kongo: 90 për qind e tokës është ar (VIDEO)

Në Kongo, pasi zbulua se toka në një mal përmban 90 përqind mineral të pasur me ar, banorë të shumtë të shtetit u turrën aty për këtë pasuri minerare dehëse.

Në fund të shkurtit, u zbulua se mali në provincën e Jugut Kivu përmban nga 60 në 90 përqind ar, raporton BBC.

Videot e shumta nga skena të postuara në mediat sociale tregojnë se njerëzit gërmojnë nëpër tokë me lopata dhe përpiqen të nxjerrin ar me tokë me duar.

Vetëgërmimi, në të cilin minatorët përdorin teknika primitive të minierave që mund të shihen në video, është e zakonshme në këtë gjendje.

Rendja e çmendur drejt arit që vazhdon të tërheqë mijëra njerëz në provincën jugore Kivu ka detyruar autoritetet të ndalojnë minierat atje derisa të vendoset mbikëqyrje dhe kontroll më i madh mbi depozitën e zbuluar së fundmi. /tesheshi.com/