Më shumë se 6 mijë kompani janë mbyllur vitin e kaluar në Maqedoni

6 200 kompani kanë vendosur çelës në derë vitin e kaluar. Të dhënat nga Regjistri Qendror tregojnë se në pandeminë 2020 shumica e ndërmarrjeve u mbyllën sipas detyrës zyrtare, dmth për shkak të pasivitetit dhe mosdorëzimit të llogarive vjetore. 5 000 falimentuan, dhe 1,200 u likuiduan me kërkesë të pronarëve.

Biznesmenët thonë se deri në 80% të ndërmarrjeve të mbyllura janë mikro, ë kanë punësuar deri në 10 persona.

Reklame

Statistikat e Regjistrit Qendror tregojnë se viti i kaluar nuk ishte më i zi dhe se këto shifra janë brenda mesatares. Por pritjet e biznesit janë që më e keqja nuk ka ardhur nëse ndihma shtetërore mbaron. Dhe kjo tashmë po bëhet e sigurt. Për janarin nuk ka asnjë bazë ligjore për pagimin e subvencioneve të pagave.

“Subvencionet të vazhdojnë në muajt në vijim. Ne gjithashtu do të kërkojmë nga Qeveria që të gjejë një mënyrë dhe mundësi për të siguruar para për subvencione për muajin janar për pagat, sepse ky muaj është më i rëndësishmi që kompanitë të vazhdojnë të operojnë, të jenë likuide dhe të dalin nga pandemia e pritur me vaksinimi i popullatës”, tha Nebi Hoxha, Kryetar i Odës Ekonomike të Maqedonisë Veriperëndimore.

OJQ-të gjithashtu po këshillojnë qeverinë të vazhdojë me subvencionet e pagave, të paktën për tre muajt e parë të këtij viti. Edhe pse infeksioni po zvogëlohet, udhëtimi ndërkombëtar është ende i vështirë. Virusi mban klubet e natës të mbyllura, restorantet janë plot lëvizje dhe turizmi po merr frymë si kurrë më parë.

Në muajt e fundit, rreth 66,000 punëtorë janë paguar nga shteti përmes masës së subvencionit. Rreth 50 milion euro do të duhen nga thesari i shtetit për të vazhduar pagesën në tre muajt e ardhshëm./flaka/