Media gjermane ngre alarmin: “Në Shqipëri dhe Kosovë vepron ushtria hije e Erdoganit”

Kryeministri Edi Rama ka vendosur t’i kalojë Turqisë kontrollin e të gjithë territorit shqiptar, duke vënë në pikëpyetje Sigurinë Kombëtare. Gjatë takimeve të zhvilluara në Ankara, vetë kryeministri ka njoftuar se nëpërmjet Turqisë do të ndërtohet një sistem kontrolli për territorin e vendit me dronë superinteligjentë.

Detaje për projektin, i cili ka ngritur pikëpyetje të mëdha, mbi sigurinë e vendit, dha edhe ministrja e infrastrukturës edhe Energjisë, Belinda Balluku ,e cila gjatë një interviste televizive deklaroi se do bëhet kontrolli i territorit me anë të droneve dhe kamerave të vendosura kudo.

Ndërkohë mediat gjermane shkruajnë sot se Erdogan ka ngritur një ‘ushtri hije’ që operon jashtë vendit.

Sipas investigimit të portalit T-Online, bëhet fjalë për një kompani mercenarësh që kryen operacione të ndryshme dhe shitje armatimesh për vendet e huaja.

Shkrimi i plotë:

“Pas zbulimeve të reja, kompania e sigurisë Sadat po diskutohet në Turqi. Ajo trajnon mercenarë që luftojnë për Presidentin Erdogan jashtë vendit. Misioni juaj: një “superfuqi islamike”.

Adnan Tanrıverdi është një njeri me ndikim në Turqi, i cili pëlqen të zërë vendin e dytë në politikë. Pas më shumë se 30 vjet në ushtri, ai doli në pension si Gjeneral Brigade në 1996. Në 2012, ai themeloi kompaninë private ushtarake dhe të sigurisë Sadat Defense (Sadat A.Ş).

Zyrtarisht, Sadat është një kompani konsulente, jozyrtarisht një milici mercenare, të cilën qeveria turke e punëson kryesisht për operacione të fshehta. Në Turqi, Sadat konsiderohet si ushtria hije e Presidentit turk Erdogan. Askush nuk e mohon ekzistencën e tyre në vend, por ushtria flet vetëm për këtë pas dyerve të mbyllura.

Ngjashëm me Presidentin rus Vladimir Putin – grupi Wagner – Erdogan kishte një milici private të ngritur, e cila thuhet se ishte vendosur në Siri, Libi dhe Turqi. Dallimi kryesor në Rusi: Tanrıverdi e quan veten një islamik, pikëpamjet e tij duket se bëhen gjithnjë e më radikale pas largimit nga ushtria. Shumë anëtarë të Sadat thuhet gjithashtu se përfaqësojnë pikëpamje radikale nacionaliste-islamike, raporton media. Ushtria private i jep vetes një mandat të qartë fetar: “Të mbështesë botën Islame në marrjen e vendit që meriton midis superfuqive”.

Shumë radikale për Erdogan?

Pikëpamjet e Tanrıverdi, të cilat ai gjithashtu i komunikoi publikisht, u bënë shumë me Erdoganin. Pasi ai emëroi gjeneralin në pension në stafin e tij këshillues pas përpjekjes për grusht shteti në 2016, ai duhej të jepte dorëheqjen në fillim të vitit 2020. Para kësaj, kishte pasur kritika të ashpra ndaj Tanrıverdi nga opozita, dhe shërbimi sekret turk dhe ushtria kërkonin për të kufizuar ndikimin e kompanisë së sigurimit.

Marrëdhënia midis presidentit turk dhe Sadat, nga ana tjetër, mbetet ambivalente. Nga njëra anë, ai u distancua publikisht nga Tanrıverdi, nga ana tjetër, ushtria private me sa duket luajti një rol qendror në konflikte të shumta në të kaluarën e afërt.

Shefi i fundit i mafisë Sedat Peker po fliste, ndërsa ai përdorte Sadat në luftën në Siri Frontin radikal islamik al-Nusra pretendon të ketë furnizuar me armë. Ky pretendim nuk është i ri, pasi Can Dündar, një gazetar që jeton në mërgim në Gjermani, u dënua me 18 vjet e nëntë muaj burg për spiunazh pasi raportoi për të. Trupat mercenare gjithashtu do të luftojnë në Libi dhe do të mbështesin qeverinë kalimtare të njohur ndërkombëtarisht të Fayiz al-Sarradsch në trajnimin e trupave të tyre.

Por, sa e rrezikshme është Mbrojtja Sadat për strukturën e brendshme të pushtetit të Turqisë? Çfarë ndikimi ka forca mercenare në konfliktet ndërkombëtare? Raportet mbi strukturën dhe operacionet e pretenduara të tyre japin përgjigje.

“Ushtria Hije” në Turqi

Kompania ka ngritur shumë pyetje që kur u themelua. Sadat zyrtarisht paraqitet si një kompani këshilluese në faqen e tij të internetit, ofron kurse në trajtimin e pajisjeve ushtarake dhe luftës strategjike, si dhe trajnimin e komandave speciale, trajnimin mbi tanket, artilerinë në tokë, në tokë dhe në ajër. Ajo është gjithashtu një shoqatë e regjistruar në Turqi.

Ka prova që dërgesat e armëve janë bërë për këto grupe të ndryshme, por përfshirja e saktë e ndërmarrjes Sadat nuk është njohur. Sidoqoftë, ajo që bie në sy është se secili prej këtyre shembujve përshtatet me qëllimet përkatëse politike të Erdoganit. Presidenti turk ndërhyri kundër Asadit në Siri, ishte një nga mbështetësit më të mëdhenj të qeverisë libiane tranzicionale dhe u rreshtua në krah të palestinezëve në konfliktin e Lindjes së Mesme.

Dorëzimet e armëve në Siri ose Libi përfaqësojnë një shkelje të ligjit ndërkombëtar. Shmangia e embargos libiane të armëve me ndihmën e Sadat, për shembull, është padyshim një mënyrë që qeveria turke të veprojë në mënyrë të fshehtë, pa Presidentin Erdogan që të jetë përgjegjës politik.

Është konfirmuar që kompania operon në vendet e mëposhtme: Siri, Libi, Katar, Tunizi, Somali, Etiopi, Bosnjë dhe Hercegovinë, Kosovë dhe Shqipëri.”, përfundon shkrimi.