Ministri Ahmetaj përtypet kur dëgjon paketën e ndihmës në Maqedoninë e Veriut (VIDEO)

Ministri për Shtetin, Sipërmarrjen, Rindërtimin dhe sëfundmi për Covidin, Arben Ahmetaj, u shfaq sot në Opinion, për të justifikuar mijëra ankesa ndaj paketës të ndihmës për biznesin, për shkak të Covid-19.

Ahmetaj tha se do të paguhen rreth 60 mijë punonjës në sektorin privat, duke thënë se kjo paketë ishte efiçente për të ndihmuar biznesin.

Reklame

Por, në një lidhje direkte, Ministri i Ekonomisë së Maqedonisë së Veriut, Kreshnik Bekteshi vuri në siklet ministrin Ahmetajt, me shifrat që publikoi për paketën e ndihmës.

Bekteshi tha se paketa e tyre ekonomike për përballimin e pasojave të pandemisë së koronavirusit përfshin 250 mijë punonjës, ndryshe nga Shqipëria që përfshin vetëm 60 mijë.

“Vlera e paktës financiare në Maqedoninë e Veriut është 120 milionë euro”, tha Bekteshi ndërsa në të parën ai shtoi se ishin “subvencionuar kontributet në sektorët më të goditura.”

Kur u përballë me këtë shifër, Ahmetaj u përtyp nga sikleti, pasi një shtet shumë herë më i vogël se Shqipëria, ndihmon më tepër biznesin. Ai e pyeti sërish kolegun maqedonas për fondin që kishte alokuar për biznesin dhe në disa momente shihej tensioni që Ministri Ahmetaj kishte në studio.

Kohët e fundit, Ministri i Covidit, Arben Ahmetaj, është vënë në kritika të forta për mënyrën selektive që do të përdoret për mbështetjen e biznesit, me 100 milionë euro kredi. Përveç dyshimeve për selektivitet, akuzat janë se biznesi po falimentohet duke i detyruar të marrin kredi mbi kredi.

Ndërkohë Maqedonia e Veriut po harton një paketë të dytë ku do të paguajë edhe sigurimet shoqërore, një kërkesë e artikuluar edhe ndaj qeverisë shqiptare, por në mënyrë kategorike e ka refuzuar këtë propozim.

Maqedonia e Veriut ka parashikuar gjithashtu një fond për turizmin, rreth 2.5 milionë euro tha Bekteshi për të mbështetur agjensitë e udhëtimit, hotelierët dhe gastronomët. Atje është aplikuar gjithashtu sistemi i voucher për qytetarët që të mos humbin paratë e tyre në prenotime.