Mjaftojnë 30 minuta, eksperimenti tregon sa shpejt përhapet koronavirusi në restorant (VIDEO)

Advertisment

Shpeshherë na është thënë nga zyrtarët shëndetësorë që viruset si COVID-19 janë në gjendje të mbijetojnë në sipërfaqe për disa orë. Por jo shumë njerëz kanë parë se si mund të funksionojë kjo në kohë reale.

Më 8 maj, transmetuesi publik japonez NHK lëshoi një video që paraqiste një eksperiment të krijuar për të treguar se sa larg mund të përhapet një virus nga një person i infektuar në një restorant me bufe të hapur.

Reklame

Eksperimenti, i krijuar me ndihmën e ekspertëve nga Shkolla e Mjekësisë Universitare St. Marianna e Kaëasaki, përfshinte 10 persona në një restorant të paracaktuar, të vendosur me një tavolinë. Para se dikush të mund të shërbente vetveten, studiuesit aplikuan një locion fluoreshente në duart e njërit prej subjekteve.

Locion përfaqësonte grimcat e një kollë në dorën e dikujt, dhe çdo gjë që binte në kontakt me të do të shfaqej më vonë nën një dritë ultraviolet.

Subjektet u lanë të lirshëm në bufe për 30 minuta.

Në fund të eksperimentit, locion kishte shkuar kudo. Subjektet u shfaqën të tronditur kur drita zbuloi se locion tani ishte në duart e çdo pjesëmarrësi. Disa madje e kishin në gojë.

Sipas NHK, “infeksioni” ishte përhapur nëpër enët nga duart, duke përfshirë kapakët e ushqimit, pllakat dhe dorezat e pijeve.

Në një postim në internet, transmetuesi tha që bufetë e hapura dyshohej të ishin një nga burimet kryesore të përhapjes së COVID-19 në anijet e lundrimit, të cilat ishin disa nga vendet e para dhe ato më të goditura në fillim të pandemisë.

Sipas Organizatës Botërore të Shëndetit, një nga mënyrat më efektive për të parandaluar përhapjen e COVID-19 është larja e shpeshtë e duarve dhe mbajtja e sipërfaqeve aty pranë të pastra dhe dezinfektuara.