Mjekët amë kërkojnë nga Spasovski dhe Filipçe paket masash edhe për ata

Shoqata e Mjekëve të Përgjithshëm dhe Mjekësisë Familjare, në një letër drejtuar Kryeministrit Oliver Spasovski dhe Ministrit të Shëndetësisë Venko Filipçe, kërkojnë një paketë të masave ekonomike për të mbështetur mjekët e amë, përcjell Telegrafi Maqedoni.

Në letër, ata thonë se në kohën e pandemisë Covid-19, mjekët amë ishin dhe janë ende në linjën e parë të ballafaqimit me virusin, dhe se angazhimi i tyre ka shtypur presion në nivele sekondare dhe terciare dhe kanë kontribuar në ballafaqimin me sukses ndaj pandemisë, ulja e kurbës së pacientëve të sapo sëmurë në sektorin spitalor.

Reklame

“Që nga prezantimi i algoritmit të shqyrtimit për Covid-19 nga 23 marsi deri më 30 prill, mjekët amë kanë gjithsej 3.131 pacientë kanë caktuar për test të coronavirusit, dhe 730 pacientë me virus të konfirmuar Covid-19 janë monitoruar për mjekim në shtëpi.

Në letër thuhet se pandemia ndikon në ekzistencën e përgjithshme të shtetit, shëndetësor dhe financiar, por ndikon edhe në mbijetesën financiare të ambulancave: sigurimi i kushteve për punë të sigurt me pacientët dhe sigurisht pagesa e pagave për punonjësit. Mjekët amë, shtohet në letër, nuk do të jenë në gjendje të mbijetojnë dhe do të detyrohen të mbyllin ordinancat e tyre.