Mjekët indianë kundër bajgës së lopës si shërim COVID (video)

Mjekët në Indi janë kundër praktikës së përdorimit të bajgave të lopës në besimin se do të largojë COVID-19, duke thënë se nuk ka asnjë provë shkencore për efektivitetin e saj dhe se rrezikon përhapjen e sëmundjeve të tjera.

Pandemia e koronavirusit ka shkatërruar Indinë, me 22,66 milion raste dhe 246,116 vd ekje të raportuara deri më tani.

Reklame

Ekspertët thonë se numri aktual mund të jetë pesë deri në 10 herë më i lartë dhe qytetarët në të gjithë vendin po përpiqen të gjejnë shtretër spitali, oksigjen ose ilaçe, duke lënë shumë të vd esin për mungesë të trajtimit, transmeton “tetova1”.

Në shtetin Gujarat në Indinë perëndimore, disa besimtarë kanë shkuar në strehimoret e lopëve një herë në javë për të mbuluar trupat e tyre në bajgë dhe urinë me shpresën se kjo do të rrisë imunitetin e tyre kundër koronavirusit ose për t’i ndihmuar ata të shërohen.

Në Hinduizëm, lopa është një simbol i shenjtë i jetës dhe tokës, dhe për shekuj me radhë Hindusët kanë përdorur bajgë lope për të pastruar shtëpitë e tyre dhe për ritualet e lutjes, duke besuar se ajo ka veti terapeutike dhe antiseptike.

“Ne e shohim … edhe mjekët vijnë këtu. Besimi i tyre është se kjo terapi përmirëson imunitetin e tyre dhe ata mund të shkojnë dhe t’u drejtohen pacientëve pa frikë,” tha Gautam Manilal Borisa, një menaxher i asociuar në një kompani farmaceutike, i cili tha se praktika e ndihmoi atë të rikuperohej nga COVID-19 vitin e kaluar.

Ai prej atëherë ka qenë i rregullt në Shree Swaminarayan Gurukul Vishwavidya Pratishthanam, një shkollë e drejtuar nga murgjit Hindu që shtrihet përtej rrugës nga selia indiane e Zydus Cadila (CADI.NS), e cila po zhvillon vaksinën e saj COVID-19.

Ndërsa pjesëmarrësit presin që plehrat dhe përzierja e urinës në trupat e tyre të thahen, ata përqafojnë ose nderojnë lopët në strehimore dhe praktikojnë yoga për të rritur nivelet e energjisë. Pastaj paketimet lahen me qumësht ose dhallë.

Mjekët dhe shkencëtarët në Indi dhe në të gjithë botën kanë paralajmëruar vazhdimisht kundër praktikimit të trajtimeve alternative për COVID-19, duke thënë se ato mund të çojnë në një ndjenjë false të sigurisë dhe të komplikojnë problemet shëndetësore.

“Nuk ka asnjë provë konkrete shkencore që bajga e lopës ose urina funksionojnë për të rritur imunitetin kundër COVID-19, ajo bazohet tërësisht në besim,” tha Dr JA Jayalal, president kombëtar në Shoqatën Mjekësore Indiane.

“Ekzistojnë gjithashtu rreziqe shëndetësore të përfshira në njollosjen ose konsumimin e këtyre produkteve – sëmundje të tjera mund të përhapen nga kafsha tek njerëzit.”

Ekzistojnë gjithashtu shqetësime se praktika mund të kontribuojë në përhapjen e virusit pasi përfshinte njerëz që mblidheshin në grupe. Madhucharan Das, përgjegjës i një strehe tjetër për lopët në Ahmedabad, tha se ata po kufizonin numrin e pjesëmarrësve./tetova1/
Përkthyer nga Reuters