Mjeku francez: Nuk ka valë të dytë, koronavirusi do të zhduket për disa javë (VIDEO)

Shumica e epidemive virale kanë një formë të rrethit dhe ne jemi në fund të asaj kurbe. Të enjten në mbrëmje, mjeku i famshëm francez Rault iu drejtua publikut në Klinikën e Sëmundjeve Infektive Mesdhetare në Marsejë.

Sigma Doors
Pas një kohe të gjatë, Raul ra dakord për një intervistë, të cilën ai i dha televizionit BFM, gjatë së cilës shpjegoi në detaje shtrirjen e trajtimit, por edhe intensitetin e epidemisë, mundësinë e një valë të dytë dhe qëndrimin e botës moderne ndaj kësaj sëmundje, transmeton Reporteri.

Që nga shpërthimi i kësaj epidemie, pikëpamjet e tij kanë shkaktuar polemika. Duke pohuar se vepron i sigurt në ato që po thotë, ai e kufizon veten të mos ketë mjekë dhe studiues që nuk dyshojnë, por shton gjithashtu se i pëlqen të analizojë të dhëna realiste dhe të prekshme, në mënyrë që të mund të punojë dhe të shohë si funksionojnë gjërat.

Një nga infektologët më të mëdhenj në botë ka mbrojtur trajtimin e tij me chloroquine, duke thënë se është “ilaçi më banal në botë”, se ai përshkruhet më së shumti pas aspirinës dhe se përdorimi i tij nuk përbën rrezik.

“Është një ilaç që ekziston për 80 vjet. Ai është përshkruar deri më tani, ndoshta, për një të tretën e njerëzimit. Në Francë, 36 milion doza shiten në vit. Dhe papritmas, autoritetet e trajtojnë atë si një ilaç kriminal. Kjo është e pakuptueshme”, thotë ai.

Ai theksoi se parashikimet e valës së dytë bazohen në përvojën e gripit spanjoll, gjatë së cilës, ai vuri në dukje, 97 përqind e njerëzve vdiqën nga infeksionet bakteriale që pasuan, dhe nuk kishte antibiotikë.

Sa i përket vaksinës së mundshme, Raul theksoi se është e ndërlikuar ta bësh atë dhe se duhet të bëhet si duhet, por tha që nuk do të thotë që sëmundja nuk do të jetë akoma atje vitin e ardhshëm edhe nëse vaksina është e disponueshme.

“Është e mundur që ky virus të zhduket brenda disa javësh”, tha Rault.