Myslimanët në Gjermani gradualisht do të kthehen në xhami, komfor rregullave shëndetësore

Advertisment

Xhamitë në Gjermani këtë fundjavë do të rihapin dyert e tyre për adhuruesit, pas një vendimi të qeverisë për lehtësimin e kufizimeve të koronavirusit të ri (COVID-19) në vend, raporton Anadolu.

Sipas disa udhëzimeve të përcaktuara nga Këshilli Koordinues Mysliman i Gjermanisë (KRM), xhamitë gradualisht do të rihapen në të gjithë vendin.

Reklame

Kreu i Shoqatës së Xhamive Sehitlik, Yakup Ayar, tha se ndjehet i lumtur që do të ri-bashkohet me komunitetin mysliman në Berlin.

“Ne do t’i pranojmë mysafirët tanë në xhami vetëm përmes një dere. Të gjithë do të veshin maska, si dhe do të dezinfektojnë duart e tyre. Informatat e kontaktit të atyre që vijnë në xhami do të listohen”, tha Ayar për Anadolu duke folur për udhëzimet e rrepta.

Ayar tha se odat e abdesit do të jenë të mbyllura dhe njerëzve do t’u kërkohet të marrin me vete qilimat e tyre të lutjes.

Ai njoftoi se autoritetet lokale e kanë kufizuar tubimin në masë deri në 50 persona, që sipas tij do të thotë se njerëzit do të pranohen brenda xhamive bazuar në atë kush arrin i pari.

Nënkryetar i Shoqatës së Xhamive Ramazan Saglam, tha se namazi i Taravisë dhe Xhumasë do të vazhdojnë të jenë të pezulluara.

“Shpresojmë se do të mblidhemi përsëri në xhamitë tona”, tha Saglam.

Njerëzit mbi moshën 65-vjeçare ende u kërkohet të qëndrojnë në shtëpi. Shërbimet fetare janë ndaluar që nga fillimi i bllokimit të Gjermanisë në mes të muajit mars. Qeveria gjermane javën e kaluar vendosi të heq disa masa bllokimi të koronavirusit dhe lejoi shërbimet e lutjeve në xhami, kisha dhe sinagogë me kusht që ato të respektojnë kërkesat e higjienës dhe distancimit shoqëror.