Myslimanët në Itali kërkojnë varreza: Djegia e ndaluar nga feja jonë

Për shkak të numrit të lartë të viktimave, fatkeqësisht asnjë prej tyre nuk është përcjellë në mënyrën tradicionale sipas besimeve fetare. Në Itali besimtarët mysliman nuk janë pajtuar me djegien e trupave të pajetë duke i lënë ato në morg deri sa të gjenden hapësira për varreza, gjë që ka shkaktuar problem për shkak të hapësirës së munguar në këtë periudhë pandemie.

Raporti vjen nga Abdallah Khezraji, udhëheqës i komuniteteve të huaja në provincën e Treviso dhe ish-nënkryetari i Konsultimit Rajonal për Emigracionin, i cili citon një nga shembujt e ndryshëm në të cilin po del problemi. “Dy ditë më parë një mysliman nga Montebelluna vdiq nga një sëmundje që nuk kishte lidhje me Covid 19 dhe familja po përpiqet të marrë një vendim. Transferimi i arkivolit në vendin e origjinës është i pamundur, djegia është e ndaluar nga Kurani, dhe për këtë arsye alternativa është midis qëndrimit të përhershëm të trupit në morg dhe varrosjes në një varrezë lokale”, shpjegon ai.

“Unë i drejtohem Rajonit dhe Shoqatës së Kryetarëve të Komunave (ANCI) për të filluar të mendojnë për zona të dedikuara në varrezat komunale. Dallohen nga të krishterët, nga respekti për të dy fetë, dhe sepse pasardhësit e të huajve që kanë mbërritur në Itali tridhjetë vjet më parë, dhe të banorëve italianë, të cilët gjithashtu do të donin të kishin varrin e të dashurve të tyre afër shtëpisë “po rriten”.

“Ne të gjithë po bëjmë sakrifica të mëdha – është përgjigjja e Mario Conte, kryetarit të komunës së Treviso dhe presidentit të Anci Veneto – dhe konteksti në të cilin e gjejmë veten kërkon që të gjithë të lëmë anash sensibilitetet e konsoliduara dhe traditat fetare, siç është ajo e një funerali në një kishë . Rregullat janë anashkaluar për arsye të një rendi më të lartë dhe ne duhet të kemi kuptimin e praktikës që mbizotëron. Kështu që unë mendoj se është gjithashtu e nevojshme që myslimanët të pranojnë mundësinë e varrosjes në një varrezë publike, në këtë moment ne me siguri nuk mund të paraqesim problemin e krijimit të zonave të ndara dhe aq më pak është e arsyeshme të bllokojmë morgjet”.

Përtej krizës aktuale, çështja e sintezës midis feve gjithashtu në varreza është e destinuar të kthehet. Sipas raportit të Caritas, popullsia e besimit islam në Veneto besohet të luhatet midis 150 dhe 200 mijë njësi, dhe riatdhesimi i një arkivoli nuk është gjithmonë i vlefshëm ekonomikisht për të gjithë.