Naser Ramadani tregon nëse do të lejohet mbajtja e dasmave këtë vit

Drejtori i Institutit Kombëtar të Shëndetit Publik, Naser Ramadani, ka shpjeguar për qytetarët nëse këtë vit do të lejohet mbajtja e ahengjeve të ndrshme familjare.

Ramadani thotë se asnjë ceremoni gëzimi ose morti nuk është ndaluar, por për shkak të ruajtjes së shëndetit të njerëzve, është rekomanduar mos mbajtja e tyre.

Reklame

“Unë vetëm një gjë mund ta them tash që të kuptohet drejt. Asnjëherë askush në asnjë vend nuk ka ndaluar. Këto nuk janë ndalesa. Këto janë përkufizime të përkohshme të rrezikimit të jetës së njerëzve kudo qofshin ata në Kosovë apo në rruzullin tokësor. Askush nuk ka ndaluar, aq më tepër të ndalohen dasmat ose synetitë ose ceremonitë mortore., ahengjet, ditëlindjet apo çfarëdo qofshin tjetër. Asnjëherë dhe askush nuk ka pretendime të tilla, këto janë përkufizime për çështje humanitare, të shpëtimit të jetëve sepse nuk besoj se asnjë person, në këtë rast organizuesi i dasmave dhe ahengjeve nuk do të kishte pasur dëshirë të organizoj dasmë dhe aheng dhe t’i sëmuren njerëzit dhe çoftë larg edhe të vdes dikush”, tha Ramadani për RTV21.

Ramadani thotë se në kohën kur ende jemi në fazën e parë të sëmundjes dhe ka rrezik për një valë të dytë në vjeshtë, askush s’do të duhej të rrezikonte një tragjedi të mundshme, për shkak të një ahengu familjar.

Ne kemi pasur përvoja të hidhura por jo edhe te ne, që janë në dimensione të ndryshme se përvojat e hidhura kudo në botë. Por ne e dimë se edhe në botë ka pasur ceremoni të martesave të cilat janë bërë në kohë pandemie dhe nuk ka pasur kurrëfarë problemi. Krejt problemi i rekomandimeve që mundem me iu përmbajt njerëzit. Në momentin kur kushtet mundësojnë përmbajtjen e rekomandimeve që do të vazhdojnë fatkeqësisht në kohë të gjatë te ne dhe në botë, pasi po flitet për valën e dytë dhe kjo do të jetë një çështje tjetër, pasi tani jemi në valën e parë, por ndoshta, por nuk është e sigurt akoma, do të jetë gjatë stinës së dimrit. Pra në këto periudha kohore kur rreziku potencial i shpërthimit të ndonjë epidemie është me rrezik të marrjes së jetëve në këtë rast, askush prej neve nuk do të donte që të shkaktonte një tragjedi të llojit të vetë me një aheng të gëzimit”, shpjegoi Ramadani.