Ndodh në Maqedoni/ 11 familje nuk mund të hynë në shtëpitë e tyre, pasiqë komshiu legalisht rrethoi me mur oborrin (FOTO)

Advertisment
HTML Image as link

Një paradoks urban po ndodh në vendbanimin e Paprekshëm në Manastir. Njëmbëdhjetë familje ishin bllokuar ose me një rrugë të ngushtë që nuk mund të arrinin as në shtëpi me automjetet e tyre, pasi një pjesë e rrugës që ata kishin përdorur për vite me radhë u rrethua. Nga ana tjetër, fqinji që e rrethoi atë, e zotëron atë tokë dhe vendosi që më në fund të formojë ngastrën e tij.

As fqinjët dhe as pronari nuk kanë faj për situatën e pazakontë që bie ndesh me logjikën. Isshtë pasojë e kaosit urban të së kaluarës me ndërtime të paplanifikuara të ndërtesave dhe ndarje të hapësirave publike që më vonë u legalizuan legalisht, duke krijuar spontanisht rrugë të ngushta hyrëse që ndonjëherë kalojnë nëpër pronën e dikujt. Ka shumë shembuj të tillë në Manastir.

Reklame

Kjo mjegullnyrë urbane ndodh në kryqëzimin e rrugëve Milton Manaki dhe Peco Bozinovski në Manastir. Me gardhin e ngritur nga oborri, kalimi në pjesën tjetër të rrugës, i cili është prej dheu dhe ku ka garazhe dhe ndërtesa ndihmëse, ndërpritet, dhe kalimi në rrugën tjetër, ku ka disa shtëpi, është ngushtuar.

“Së pari ai ndërtoi një mur prej një metri, pastaj ne u hodhëm mbi të për të shkuar në anën tjetër të rrugës. Pastaj ai e ndërtoi atë, vendosi gardhe, rrethoi komplotin e tij. Tani nuk mund të hidhesh as mbi mur. Për të shkuar më tej duhet të hyjmë nga dera dhe oborri i një fqinji tjetër, por ndonjëherë edhe atje është i kyçur dhe nuk mund të shkosh as në disa ndërtesa dhe garazhe. Fiku im ishte bllokuar në garazh, nuk mund ta heq. “Njerëzit në rrugicën tjetër nuk mund të marrin as pemë, të hyjnë në shtëpi me makinë dhe jo, Zoti e ruajt, një ambulancë ose një zjarrfikëse duhet të vijë,” tha Zore Chavdarovska, një banor i Rrugës Peco Bozinovski.

Fqinjët thonë se hapësira është përdorur si rrugë për dekada, dhe pronari i mëparshëm i pronës nuk e ndau atë. Por pasi ai vdiq, trashëgimtarët ngritën gardhin. Ata thonë se për transferimin e kësaj hapësire, Komuna dikur kompensoi një vend komunal pas shtëpisë për ta lënë rrugën falas. Nuk ka konfirmim të kompensimit nga Komuna./transmeton tetova1.com