Në Dibër ka mungesë të regjistruesve shqiptarë

Në Dibër ka mungesë të regjistruesve shqiptarë, sepse në konkursin e Entit shtetëror për statistikë janë paraqitur numër i pakënaqshëm, në testim kanë ardhur 30, ndërsa 16 prej tyre e kaluan testin.

Kryetari i komisionit të regjistrimit, Reshat Qormemeti, informoi se me konkursin e ri kërkohen 15 regjistrues nga komuniteti etnik shqiptar.

“E pabesueshme por e vërtetë. Në Dibër, ku përqindja më e madhe e popullsisë është shqiptare për regjistrimin e ardhshëm të popullsisë, familjeve dhe banesae ka mungesë të regjistruesve shqiptarë. Për rajonin e regjistrimit 24, i cili përfshin këtë komunë dhe komunën e Qendër Zhupa, u kërkuan 31 regjistrues shqiptarë, pak më shumë se sa ky numër aplikoi, 30 aplikuan për test dhe vetëm 16 prej tyre kaluan. Për shkak të kësaj, konkursi i ri kërkon edhe 15 të tjerë”, deklaroi Qormemeti për MIA-n.

Ai shton se nën pritjet ishte numri i aplikantëve nga të gjitha prejardhjet etnike, gjë që konfirmohet nga të dhënat që u kërkuan 75 regjistrues dhe gjashtë instruktorë, gjithsej 110 të regjistruar dhe 72 nga ata të regjistruar morën pjesë në testim.

Ai nuk donte të komentonte për arsyen e kësaj, por, siç na thanë të pandehurit e papunë me të cilët folëm, të cilët mund të aplikonin, një nga arsyet është tarifa e ulët për fejesën, por edhe situata me pandeminë.

Për këtë rajon të regjistrimit, tani më janë angazhuar numri I nevojshëm i regjistruesve maqedonas, turqë dhe romë.

Për regjistrimin e ardhshëm, sipas Qormemetit, do të angazhohen 73 regjistrues prej tyre 62 për në terren, ndërsa 11 do të jenë rezervë