Njerëzit që kanë trashëguar këtë lloj gjeni janë më të rrezikuar nga COVID

Advertisment

Disa gjene të trashëguara nga Neandertalët mund t’i bëjë disa njerëz më të rrezikuar nga Covid-19, thotë një studim i fundit gjerman.

Studimi, i kryer nga Instituti “Max Planck” i Gjermanisë dhe i botuar në revistën Nature, e lidhi këtë gjen me një rrezik më të lartë të shtrimit në spital dhe dështimit të frymëmarrjes tek njerëzit që bien në kontakt me virusin.

Reklame

“Probabiliteti që njerëzit e infektuar me COVID-19, që kanë trashëguar këtë variacion të gjenit, të vihen në respirator është tre herë më i lartë,” tha Hugo Zeberg, nga instituti, në një deklaratë.

Ky lloj gjeni, shton ai, u trashëgua nga njerëzit modernë që kur u përzien me Neandertalët 60,000 vjet më parë. Tani transportohet nga rreth 50% e njerëzve në Azinë Jugore dhe rreth 16% e njerëzve në Evropë, por është pothuajse inekzistent në Afrikë dhe Azinë Lindore.

Një bashkautor i studimit, Svante Paabo shtoi se “është alarmante që një trashëgimi gjenetike nga Neandertalët mund të ketë pasoja të tilla tragjike në pandeminë aktuale”.

/ Opinion.al