Njihuni me shenjat që tregojnë se kánceri po “rritet” shumë në trupin tuaj

Mjekët parashikojnë që mijëra vdèkje mund të shmangen çdo vit nëse kánceri diagnostikohet herët. Në fakt, nivelet e mbijetesës rriten me mbi 70% kur disa lloje të káncerit zbulohen shpejt. Këtu janë shenjat kryesore të paralajmërimit që kánceri po rritet brenda trupit tuaj, duke përfshirë një simptomë të hershme që duhet të kontrolloheni.

Infeksion i shpeshtë
kánceri i mundshëm: leuçemia ose limfoma

kánceret që ndikojnë në palcën tuaj të eshtrave shpesh shfaqen në formën e infeksionit. Palcë fillon të prodhojë qeliza të bardha anormale të gjakut, të cilat pengojnë aftësitë e trupit tuaj për të lùftuar infeksionin. Edhe pse trupi juaj mund të shfaqë një infeksion kudo, goja, lëkura apo mushkëritë tuaja shpesh tregojnë së pari një infeksion.

Humbja e oreksit
kánceri i mundshëm: vezore, stomak, pankreatik ose zorrë e trashë

Mungesa e oreksit dhe të ndjeheni plot pa ngrënë, janë shenja kryesore të káncerit të vezores. kánceri i stomakut, pankreasit dhe zorrës së trashë mund të bëjë presion në stomakun tuaj dhe të bëjë të ndjeheni shumë të ngopur për të ngrënë. Konsultohuni me mjekun nëse vëreni një ndryshim në oreksin tuaj që zgjat dy javë ose më gjatë.

Fryrje e tepërt
kánceri i mundshëm: leuçemia

Gjetja e një mavijosje pas një rënie nuk është arsye për t’u shqetësuar. Por nëse vëreni nxirrje që shfaqen vazhdimisht ose në vende të çuditshme (mendoni duart, gishtat dhe gishtat e këmbëve), do t’ju duhet të kontrolloheni tek mjeku. Qelizat e leukemisë bllokojnë qelizat e kuqe të gjakut, duke penguar aftësinë e tyre për të kryer oksigjen, gjë që çon në mpiksje të gjakut, sipas Qendrave të Trajtimit të káncerit të Amerikës.

Humbje ose fitim i pashpjeguar i peshës
kánceri i mundshëm: mëlçia, ezofagu, mushkëritë, pankreasi, stomaku ose vezoret

Sipas ACS, shumë pacientë të diagnostikuar papritur humbasin 10 ose më shumë kg si shenja e parë e káncerit. Ndërsa qelizat e káncerit fillojnë të sulmojnë ato të shëndetshme, trupi juaj mund të përgjigjet duke humbur peshë. Humbja e peshës është e dukshme në kánceret e mëlçisë, ezofagut, mushkërive, pankreasit dhe stomakut. Në të kundërt, pacientët me káncer të vezores raportojnë rritje të pashpjegueshme të peshës së stomakut ose bloating.

Dispepsi dhe vështirësia në gëlltitje
kánceri i mundshëm: ezofagu, stomaku ose fyti

Disfagia, termi për vështirësi në gëlltitje, është shenja më e zakonshme e káncerit të ezofagut. ACS shpjegon se ju mund të jeni duke mos u përshtatur me disfaginë dhe duke injoruar shenjat e hershme të káncerit në fyt. Kur gëlltitja bëhet më e vështirë, njerëzit shpesh ndryshojnë dietën e tyre dhe zakonet e ngrënies pa e kuptuar atë … Ndërsa kánceri rritet më i madh, problemi mund të përkeqësohet.

Ndryshimet e thonjve
kánceri i mundshëm: melanoma, mëlçia ose mushkëritë

Lloji më vdèkjeprurës i káncerit të lëkurës, melanoma, fillon në 1% të pacientëve Kaukazian dhe 20% të pacientëve afrikano-amerikanë si një shirit kafe nën gozhdë. Thonjtë e zbehtë ose të bardhë mund të jenë një shenjë e káncerit të mëlçisë. Zgjatja e gishtërinjve dhe thonjve që përkulen mbi këshillat mund të jetë një shenjë e káncerit të mushkërive.

Kollë kronike
kánceri i mundshëm: mushkëritë, qafa ose leuçemia

Një kollë kronike ose dhimbje në gjoks zakonisht tregon një infeksion të zakonshëm si bronkiti ose sinusiti. Nëse simptomat vazhdojnë më gjatë se një muaj, ato mund të tregojnë një sëmundje më serioze. Leukemia dhe simptomat e tumorit të mushkërive mund të imitojnë një kollë të keqe. Nëse prodhoni gjak në mukozën e kollitur, shihni menjëherë një mjek. Mund të jetë një shenjë e káncerit të mushkërive ose qafës.

Ndryshimet e lëkurës
káncer i mundshëm: lëkura, veshka, veshka, pankreasi

Variacionet në mol dhe pigmentim të lëkurës janë më shpesh të lidhura me káncerin e lëkurës. Sidoqoftë, ndryshime të ndryshme të lëkurës mund të tregojnë edhe lloje të tjera të káncerit. Nëse vëreni rritje të rritjes së flokëve, mund të keni káncer të veshkave. kánceri i pankreasit mund të shfaqet në formën e verdhëzës, ose zverdhjen e lëkurës dhe të bardhët e syve tuaj. Verdhëza gjithashtu mund të tregojë káncer të mëlçisë.

Gunga
kánceri i mundshëm: gjoksi, testikujt, ose nyja limfatike

Gungat mund të sinjalizojnë káncerin ose një gjëndër të fryrë të lidhur me káncerin. Edhe pse shumë janë të padëmshëm, si një kist beninje, çdo gungë apo gjëndra që fryhet vazhdimisht për disa javë duhet të kontrollohet. Një udhëzues i dobishëm: Një gungë e butë, e luajtshme mund të tregojë një infeksion dhe një gungë pa dhimbje që është fiksuar në vend ka më shumë të ngjarë të jetë káncer. Pavarësisht, këshillohuni me mjekun tuaj.

Lodhja
kánceri i mundshëm: leuçemia ose limfoma

Lodhja e pashpjegueshme është shenja më e zakonshme e káncerit. Johns Hopkins Medicine shpjegon se lodhja që lidhet me káncerin është e ndryshme nga lodhja normale; nuk është rezultat i aktivitetit dhe nuk mund të fiksohet nga gjumi. Lodhja mund të jetë e lidhur me humbjen e gjakut nga kánceret e tjerë si leuçemia dhe limfoma. Sipas Shoqatës Amerikane të káncerit, lodhja është jashtëzakonisht e përhapur tek pacientët me leukemi.

Dhimbje prapa
káncer i mundshëm: pankreasit, veshkave, prostatës ose vezores

Dhimbja e shpinës është një simptomë e gjerë e káncerit. Tumoret mund të rriten në shtyllën kurrizore, duke dobësuar ose zgjeruar kockën. Sidoqoftë, ka më shumë të ngjarë që dhimbja e shpinës mund të rezultojë nga kánceret që shfaqen në zonat e poshtme të barkut, duke përfshirë pankreasin, veshkat ose organet riprodhuese.

Shqetësime në stomak
káncer i mundshëm: zorrë e trashë, vezore ose leuçemi

Nëse po përjetoni ngërçe ose stomak të sëmurë, mund të shfaqni shenja të hershme të káncerit kolorektal. Shkoni nw një mjek nëse vëreni ngërçe të vazhdueshme në stomak ose janë papritur, shpesh të përzier. Gazi, dispepsi, ngërç, dhe presioni i pashpjegueshëm i stomakut mund të sinjalizojnë gjithashtu káncerin e vezores. Dhimbja dhe ngërçet në legen mund të lidhen me leuçeminë, e cila zgjeron shpretkën.

Anemia e pashpjegueshme
kánceri i mundshëm: gastrointestinal, trakti urinar, vaginal, leuçemi, ose limfoma

kánceret e palcës së eshtrave si leuçemia dhe limfoma zakonisht ndërhyjnë në aftësinë e trupit tuaj për të bërë qelizat e kuqe të gjakut dhe për të përdorur hekur tashmë të ruajtur. Kjo shkakton anemi dhe ju bën të ndjeheni të lodhur dhe të dobët. kánceret që çojnë në humbje të gjakut si gastrointestinal, traktit urinar, qafës së mitrës dhe káncerit vaginal mund të shkaktojnë gjakderdhje dhe të çojnë në anemi të mungesës së hekurit.

Dhimbje koke të vazhdueshme
kánceri i mundshëm: truri

kánceri i trurit nuk është shpesh në radarët e njerëzve si kánceret e tjerë. Por të provosh dhimbje koke të shpeshta që nuk përmirësohen me trajtimin – si dhe ngathtësi dhe dobësi të muskujve – tregon vetëm atë. Një rritje anormale e qelizave në tru, ky káncer përfshin trajtimin në lidhje me neurologët, onkologët dhe neurokirurgët.

Dhimbje
káncer i mundshëm: kockë, mëlçi, testikul, mitër ose gji

Sipas ACS, dhimbja mund të jetë një simptomë e hershme e káncerit të kockave ose káncerit të testikujve. Më shpesh, dhimbja për shkak të káncerit do të thotë që ajo tashmë është përhapur (metastizuar) nga ku filloi.

Periudhat e dhimbshme jo të zakonshme të rënda janë një shenjë e zakonshme e káncerit të mitrës, dhe dhimbja e shpinës mund të jetë një shenjë e hershme e káncerit të mëlçisë. Shumë njerëz nuk e dinë që kánceri i gjirit mund të shfaqet edhe përmes dhimbjes së shpinës; tumori mund të shtypet prapa dhe të përhapet në shpinë ose brinjët tuaja.

káncer pa shenja paralajmëruese

Ka disa káncere pa tregues fare. kánceri i pankreasit mund të mos tregojë shenja derisa të ketë përparuar në një fazë të përparuar. Mjeku juaj mund të rekomandojë ekzaminime të rregullta të káncerit nëse keni një histori familjare të sëmundjes.

Sipas Healthline, pavarësisht nga shenjat paralajmëruese (ose mungesa e tij), është e pamundur të dihet saktësisht se si një individ mund t’i përgjigjet një lloji të caktuar të káncerit, pasi simptomat ndryshojnë.