OBSH: Ndodhemi në situatë kritike, rastet po rriten vazhdimisht

Maria D Van Kerkhove, World Health Organization (WHO) Head AI Emerging Diseases and Zoonoses Units, speaks during a press conference following an emergency committee over the new SARS-like virus spreading in China and other nations, in Geneva on January 22, 2020. - The coronavirus has sparked alarm because of its similarity to the outbreak of SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome) that killed nearly 650 people across mainland China and Hong Kong in 2002-03. (Photo by PIERRE ALBOUY / AFP) (Photo by PIERRE ALBOUY/AFP via Getty Images)
Advertisment
HTML Image as link

Me 4.4 milionë raste të raportuara gjatë javës së fundit, Organizata Botërore e Shëndetit tha të hënën se trajektorja e pandemisë së COVID-19, po rritet në mënyrë eksponenciale. Maria Van Kerkhove, udhëheqëse teknike e agjencisë për COVID-19, u shpreh se:

“Ne jemi në një pikë kritike të pandemisë. Kjo nuk është situata që duam të jemi në 16 muaj që nga shpërthimi i virusit. Është koha tani të tregojmë se të gjithë duhet të bëjnë një vlerësim dhe të bëjnë një kontroll të realitetit se çfarë duhet të bëjmë”. Vaksinat dhe vaksinimi nuk po kryhet në çdo cep të botës”, u shpreh Maria Van Kerkhove.

Reklame

COVID-19 rastet u ngritën me 9 për qind në të gjithë globin javën e kaluar. Gjithashtu edhe vd ekjet u rritën me 5 %, shkruan CNBC. Muajin e kaluar, zyrtarët e OBSH-së paralajmëruan për një rritje të qëndrueshme të rasteve me COVID-19 dhe vd ekjeve, duke u bërë thirrje njerëzve të zbatojnë masat ndërsa bota po hyn në një fazë kritike të pandemisë.

OBSH nxiti publikun dhe udhëheqësit botërorë të vazhdojnë të praktikojnë masat e sigurisë, duke përfshirë distancimin shoqëror, mbajtjen e maskave, larjen e duarve dhe shmangien e hapësirave të mbushura me njerëz.