Off-Guardian: Nëse Rama vazhdon me planin e tij, një konf.likt civil do të jetë i pashmangshëm

15

Dhjetëra mijëra protestues kundër qeverisë janë ndeshur me policinë e shtetit shqiptar në Tiranë. Tubimi rezultoi me dhjetëra protestues të pla.gosur, shumë arr.estime dhe përdorimin e pakontrolluar të gazit nga policia në afërsi të banesave dhe apartamenteve që rrezikonin shëndetin dhe jetën e protestuesve dhe banorëve të Tiranës.

Krerët e opozitës aku.zojnë qeverinë e Edi Ramës për mashtrim në zgjedhje. Ata kërkojnë tërheqjen e Kryeministrit dhe krijimin e një qeverie kalimtare e cila do të sigurojë një proces zgjedhor të drejtë dhe demokratik, shkruan “Off Guardian”.

Mediat botërore dhe disa zyrtarë të huaj kanë denoncuar qeverinë e Edi Ramës. Gjatë gjashtë viteve të tij në pushtet, Shqipëria ka qenë parajsa e kultivimit të kan.abisit dhe kontrabandës së dr.ogës, duke sjellë të ardhura prej pesë deri në shtatë miliardë euro, gjysma e PBB-së së vendit.

Për më tepër, niveli i lartë i korrupsionit në të gjitha rastet e qeverisë ka dobësuar ekonominë, ka shkaktuar papunësi të mëtejshme, ka ngadalësuar procesin e integrimit drejt anëtarësimit në BE dhe ka detyruar shqiptarët të largohen nga vendi i tyre në numër të madh.

 

Për gjashtë vjet, qeveria e Edi Ramës ka pasur sukses vetëm në propagandën qeveritare, pa investime të huaja, asnjë plan zhvillimi, dhe asnjë masë për të përmirësuar standardet e jetesës për shqiptarët.

Sot, në këtë vend, klasa e mesme përpiqet të mbijetojë dhe pasuria përqendrohet vetëm në duart e disa oligarkëve, të pozicionuar në dorën e djathtë të Kryeministrit. Duke pasur parasysh se Shqipëria synon integrimin në BE, qeveria e Edi Ramës ka rezultuar një dështim i plotë.

Kohët e fundit, një zyrtar gjerman deklaroi se vendet e BE duhet të jenë të vetëdijshme për rrezikun që udhëheqësit e tillë ballkanikë, në emër të stabilitetit për rajonin, shkelin parimet themelore të demokracisë dhe se ata duhet të bashkëpunojnë vetëm me partnerë të besueshëm.

Politika e jashtme e Edi Ramës, veçanërisht ajo e rajonit të Ballkanit ka shkaktuar shumë shqetësime për shkak të planit të tij dhe mbështetjes për riorganizimin e kufijve midis Serbisë dhe Kosovës. Kjo iniciativë është shumë e rrezikshme sepse mund të përshkallëzohet në një kon.flikt më të gjerë dhe më serioz, shkruan “Off-Guardian”.

Në çështjet e brendshme Rama po shfaqet si një monark i moshës së mesme. Vendi nuk ka Gjykata Kushtetuese, asnjë parlament ligjor dhe ai ka arritur të ruajë sundimin e konkurrencës dhe uzurpimin në degët gjyqësore dhe legjislative. Përfshirja e tij me kri.min e organizuar dhe përfshirja e tyre në zyrat e larta është denoncuar për disa vite nga mediat botërore dhe autoritetet e huaja. Partitë shqiptare opozitare kanë lënë parlamentin dhe dorëzuan mandatet e tyre duke i kërkuar Kryeministrit të japë dorëheqjen.

 

Rama duket të luajë rolin e tij dhe vazhdon të jetë i angazhuar për mbajtjen e zgjedhjeve, pavarësisht refuzimit nga opozita për të marrë pjesë. Ky veprim në emër të tij do të ketë pasoja serioze për vendin. Kjo mund të çojë Shqipërinë në një lu.ftë civile.

Nëse Rama vazhdon me planin e tij, një kon.flikt civil i ashpër do të jetë i pashmangshëm. Me përfshirjen e policisë së shtetit dhe të ushtrisë, priten vik.tima dhe trazira të dhu.nshme. Kjo do të jetë një pengesë për të ardhmen e vendit dhe jetën e shqiptarëve. Një lu.ftë civile në këtë shtet të vogël ballkanik perëndimor mund të përhapet lehtësisht. Ballkani, “fuçi baruti” i Evropës, nuk ka nevojë shumë për të shpërthyer.

Në situatën aktuale, dorëheqja e Edi Ramës duket të jetë e vetmja zgjidhje për të shpëtuar jo vetëm Shqipërinë dhe popullin e saj, për të parandaluar një luf.të civile dhe humbje të jetës, por edhe për të gjithë rajonin.

Është një turp që në ditët moderne, vullneti i një njeriu mund të vendosë për fatin e një vendi të tërë. A do të tregojë Rama integritet dhe të japë dorëheqjen për hir të popullit të tij apo do ta udhëheqë vendin në një luf.të civile?