Osmani nxjerr dokumente të paraardhësit të tij: Puna do të vazhdojë edhe përkundër histerisë së Dimitrovit

Ministri i Punëve të Jashtme, Bujar Osmani ka publikuar në profilin e tij në fejsbuk dokumente të marra nga arkiva e ministrisë që drejton, të firmosura nga paraardhësi i tij, Nikolla Dimitrov. Sipas dokumenteve të nxjerra publike nga Osmani shihet nënshkrimi i një protokolli nga ana e ish-ministrit Dimitrov, ku Osmani shpjegon se deri më tani është firmosur vetëm një protokoll me Bullgarinë.

Më pas Osmani sqaron se çështjet duhet t’i zgjidhim politikisht në vend që t’i lemë në duart e një komisioni që krijon vetëm vështirësi. Ai shkon më tutje duke akuzuar Dimitrovin se obligoi komisionin, por edhe vendin, para gjithë botës që të kenë një afat të shkurtër deri në fund të vitit 2019, për të gjetur një zgjidhje për Goce Dellçevin dhe kryengritjen e tij. Ai e përfundon shkrimin duke thënë se puna do të vazhdojë pa marrë parasysh histerinë e Dimitrovit, ku thotë se do të ofrohet një zgjidhje e denjë me Republikën e Bullgarisë, por edhe një e ardhme evropiane për vendin.

Shkrimi i Osmanit në fejsbuk:

Shkurtimisht për motivet e paraardhësit tim
Mendova se do të mund të ruaja mirësjelljen diplomatike dhe të mos flas për heqjen e dokumenteve nga arkivi i MPJ-së para se të vija në shtëpi, por kur të kalohen vijat e kuqe të mirësjelljes, duhet t’i hapim të gjithë kartat deri në fund.
Kjo është gjendja jonë aktuale në marrëdhëniet me Republikën e Bullgarisë.
Deri tani kemi nënshkruar vetëm një Protokoll, të nënshkruar nga paraardhësi im, i cili ka disa detyrime të qarta, të cilat fatkeqësisht vetëm i kemi kryer, por nuk i kemi realizuar:
E para është se ne pranojmë pikëpamjen bullgare për kryengritjen e Ilindenit, duke pranuar nomenklaturën “Shndërrimi i Ilindenit – Kryengritja”, duke krijuar kështu një kuadër në të cilin pritet të veprojë Komisioni, i cili, nga ana tjetër, krijon vështirësi në punën e tyre, por edhe vendosim një precedent në marrëdhëniet me Republikën e Bullgarisë, që çështjet historike t’i zgjidhim politikisht, në vend që t’ia lëmë Komisionit.
Së dyti, me nënshkrimin e të vetmit Protokoll, paraardhësi im e obligoi Komisionin, por edhe vendin, para gjithë botës që të kenë një afat të shkurtër deri në fund të vitit 2019, për të gjetur një zgjidhje për Goce Dellçevin dhe kryengritjen, tani përkufizohet sipas pozicionit bullgar si “Ilinden Preobrazhensko”
Unë nuk mendoj se ai kishte qëllime të këqija atëherë, por nuk do të hesht për përpjekjen e tij për të “shkumëruar” tani në përpjekjen tonë për të bërë një Protokoll të denjë, në të cilin nuk do të angazhohemi për përmbajtjen, por për parimet e punë, duke na paraqitur tani si tradhtarë të firmës së tij.
Ne do të vazhdojmë punën tonë sado histeri të krijojë paraardhësi im. Ne do të ofrojmë një zgjidhje të denjë me Republikën e Bullgarisë, por edhe një të ardhme evropiane për vendin
P. S., ky dokument që po paraqes tani, në formën e tij fizike mungon në Ministrinë e Jashtme, pritet se kush e ka marrë para se të largohet dhe me çfarë qëllimesh.