Pandemia COVID-19: Kush lejohet të hyjë në Zvicër dhe në çfarë rrethanash?

Pra, kush lejohet të hyjë në Zvicër dhe në çfarë rrethanash? E gjitha varet nga vendi nga po arrini.

Nga 29 tetori, Zvicra zbuti rregullat e saj të karantinës. Kjo megjithatë nuk do të thotë që të gjithë tani lejohen të hyjnë, shkruan The Local.

Reklame

Nëse do – dhe nëse do të duhet të bëni karantinë – do të varet kryesisht nga nivelet e infeksionit dhe nëse vendi juaj është anëtar i grupit Shengen ose një nga listat e përjashtimeve.

?Më 6 korrik, Zvicra vendosi detyrimin e karantinës për mbërritjet nga të ashtuquajturat vende ‘me rrezik të lartë’.Autoritetet zvicerane njoftuan më 29 tetor masa të reja për të frenuar në rritje të rasteve të koronavirusit në vend dhe pranuan se nuk kishte më kuptim për shumicën e udhëtarëve në vend për të bërë karantinë.Por ndërsa prezantoi rregulla më të rrepta për mbajtjen e maskave dhe madhësive të turmës, qeveria gjithashtu tha se do të hiqte kërkesën për karantinë për 10 ditë pas mbërritjes në Zvicër ose të rrezikonte një gjobë prej 10,000 dollarësh.Zvicra deri më tani ka vendosur vendet dhe rajonet në “listën e saj të kuqe” për karantinimin pasi normat e infeksionit Covid-19 atje kaluan më shumë se 60 për 100,000 njerëz për një periudhë prej 14 ditësh.

Por në javët e fundit, vetë vendi ka parë shkallën e vet të infeksionit që galopoi dhe ka mbi 760 raste për 100,000 njerëz gjatë dy javëve të fundit, përcjell tutje albinfo.ch.Si vlerësohen vendet me rrezik të lartë nga 29 tetori?Vetëm vendet ose rajonet, niveli i të cilave për 100,000 banorë i kalon me 60 që regjistrohen në Zvicër do të vendosen në listën e kuqe.Deri të enjten, 29 tetor, shkalla e infeksionit të Zvicrës për 100,000 banorë është 858.Kjo do të thotë që figura përkatëse duhet të jetë 918 (858 + 60).

Kur u bë njoftimi, vetëm Belgjika, Republika Çeke, Andorra dhe Armenia – së bashku me tre rajone të Francës, përfshirë Parisin – konsiderohen me rrezik të lartë.Në Francë, rajonet Hauts-de-France dhe deIe de France / Paris, si dhe territori përtej detit i Polinezisë Franceze konsiderohen të jenë zona me rrezik.

Qeveria tregoi se kjo listë do të azhurnohet rregullisht në bazë të niveleve të infeksionit në Zvicër dhe jashtë saj.Mbërritjet nga vendet evropianeDuke filluar në qershor, Zvicra – së bashku me Bashkimin Evropian – ka filluar të ngadalësojë kontrollet e kufirit.Siç qëndron, ardhjet nga të gjitha vendet Shengen, BE dhe EFTA do të lejohen të hyjnë – por mund t’i nënshtrohen një karantine nëse normat e infeksionit janë mbi pragun e sipërpërmendur.

Mbretëria e Bashkuar konsiderohet ende të jetë anëtare e BE deri më 31 Dhjetor, që do të thotë se liria e lëvizjes vazhdon të paktën deri në atë datë.Po vendet jo-evropiane?Ata nga jashtë Evropës – të njohur si ‘vendet e treta’ – janë të kufizuar për të hyrë.Kjo do të thotë që çdokush pa statusin e shtetasit / banorit evropian nuk do të lejohet të hyjë, me disa përjashtime të kufizuara.Ekziston një listë e kufizuar e vendeve për të cilat hyrja nuk është e kufizuar.

Më 29 tetor, këto janë: Andorra, Australia, Bullgaria, Kanada, Kroacia, Qipro, Gjeorgjia, Vatikani, Irlanda, Japonia, Monako, Zelanda e Re, Rumania, Ruanda, San Marino, Koreja e Jugut, Tailanda, Tunizia dhe Uruguai.Siç është reklamuar shumë, kjo nuk përfshin Shtetet e Bashkuara.A ka ndonjë përjashtim?Anëtarët e familjes së qytetarëve të BE / EFTA ose banorëve do të lejohen të hyjnë, pavarësisht nga statusi i tyre i kombësisë.

Ekzistojnë disa përjashtime për udhëtarët e punës, megjithëse ky udhëtim duhet të jetë thelbësor – d.m.th. duhet të zhvillohet personalisht – dhe duhet të jepet miratimi i veçantë.

Që nga 3 gushti, anëtarët e çifteve të pamartuar mund të hyjnë nëse njëri jeton në Zvicër dhe tjetri jashtë vendit – me kusht që të provojnë marrëdhëniet me autoritetet.Për ta bërë këtë, partneri që nuk banon në Zvicër duhet të marrë një ftesë nga partneri rezident i Zvicrës, ndërsa legjitimiteti i marrëdhënies gjithashtu do të duhet të provohet.

A duhet të bëj karantinë?Kërkesat për karantinë do të zbatohen nga zona të caktuara me rrezik të lartë nga 6 korriku e tutje. Lista e vendeve azhurnohet rregullisht nga autoritetet shëndetësore zvicerane.Më 29 tetor, vetëm Belgjika, Republika Çeke, Andorra dhe Armenia – së bashku me tre rajone të Francës, përfshirë Parisin – konsiderohen me rrezik të lartë.Njerëzit e prekur do të informohen në aeroplanë dhe në kufij, dhe duhet të regjistrohen pranë autoriteteve lokale një herë në Zvicër.