Pandemia Covid-19 nuk e frenoi përparimin e ndryshimit të klimës

Pandemia e koronavirusit nuk e ngadalësoi përparimin e pamëshirshëm të ndryshimit të klimës, sipas një raporti të OKB-së.

Midis janarit dhe korrikut, emetimet globale të karburantit fosil CO2 në sektorët e energjisë dhe industrisë ishin në të njëjtin nivel ose më të lartë se në të njëjtën periudhë të vitit 2019, para pandemisë.

”Reduktimet e përgjithshme të emetimeve në vitin 2020, gjatë valës së parë Covid-19, ishin të papërfillshme”, thanë sot Organizata Meteorologjike Botërore (WMO), Paneli Ndërqeveritar për Ndryshimet Klimatike (IPCC) dhe organizata të tjera.

Rënia e lidhur me pandeminë u shoqërua gjerësisht me thirrje për të rindërtuar ekonominë globale në një mënyrë më të qëndrueshme.

“Ky raport tregon se deri më tani në 2021 ne nuk jemi duke shkuar në drejtimin e duhur”, tha sekretari i përgjithshëm i WMO-së, Petteri Taalas.

“Nëse dështojmë me zbutjen e klimës, do të kishim një problem të përhershëm për të paktën qindra apo edhe mijëra vjet dhe efektet e mirëqenies ekonomike dhe njerëzore do të ishin shumë më dramatike sesa kjo pandemi Covid-19”, theksoi ai.

Deri më tani këtë vit, emetimet e CO2 nga trafiku rrugor kanë qenë nën nivelet para shpërthimit të pandemisë.

Sidoqoftë, përqendrimet e gazrave kryesore serrë që kontribuojnë në ngrohjen globale vazhduan të rriten në vitin 2020 dhe gjysmën e parë të 2021, sipas raportit.

“Ne jemi akoma larg përmbushjes së qëllimeve të Marrëveshjes së Parisit”, tha sekretari i përgjithshëm i OKB-së Antonio Guterres në një deklaratë në lidhje me përpjekjet për të mbajtur rritjen e temperaturës globale shumë nën dy gradë Celsius.

Sipas shifrave të OKB-së, temperatura mesatare mesatare globale e sipërfaqes për periudhën nga 2017 deri në 2021 është ndër më të nxehtat e regjistruar, e vlerësuar në 1,06 gradë Celsius deri në 1,26 gradë Celsius mbi nivelet paraindustriale (1850-1900).

Deri në vitin 2025, vlera mund të rritet deri në 1,8 gradë. Edhe nëse objektivat klimatikë përmbushen, nivelet e detit mund të rriten midis 0,3 dhe 3,1 metra deri në 2300.

“Ne nuk kemi dëgjuar angazhime të mjaftueshme, por interesi politik për të zbutur është më i lartë se kurrë”, tha Taalas.