Paralajmërimi i peshkopit serb: Serbia do të zhduket nga faqja e dheut

Peshkopi Irinej Buloviq deklaron se aktualisht ka procese të ndryshme të cilat, siç thotë ai, “zvogëlojnë rëndësinë jo vetëm të rendit kushtetues të Serbisë për sa i përket Kosovës por edhe të veprimeve të tilla për atë tokë të dashur për serbët e Serbinë”.

Peshkopi i Backa Irinej thotë se “Serbia e vjetër për paraardhësit tanë ishte një emërues i qartë dhe i padiskutueshëm për Kosovën, i qartë për të gjithë, dhe veçanërisht për të huajt e asaj kohe”.

Reklame

Madje ai citon fjalët e Patriarkut Irinej. “Kosova është zemra e Serbisë – ndikon në vetë thelbin. Nëse pajtohemi që Kosova të na merret, ne do të zhdukemi nga faqja e dheut”.

“Thesari shpirtëror që ne kemi trashëguar, i dukshëm në faltoret tona kudo që jeton populli serb, historia jonë e lavdishme, më në fund – ose më saktë para së gjithash – besimi që kemi dhe i cili, me përpjekjet tona, ndërton të gjithë ne, individualisht dhe si një komunitet, me të cilin ne lirisht dhe pa frikë mbrojmë atë që ata duan të na marrin. Fjalët e kujtimit tonë të bekuar të Patriarkut Irinej mbeten dhe do të mbeten.”

“Kosova mund të rrëmbehet, të pushtohet, siç është sot. Ne e japim atë. Sepse ajo që adhurohet humbet përgjithmonë, dhe ajo që merret me forcë një ditë do të kthehet”.

“Këto janë fjalë të frymëzuara që flasin për besim, shpresë dhe gatishmëri të brendshme dhe vendosmëri për të mbrojtur tonën, dhe për të njohur dhe respektuar të tjerët.

Në fund të fundit, është e qartë: ai që dëshiron të na marrë një pjesë të territorit tonë, nuk dëshiron vetëm Kosovën tonë, një pjesë prej nesh. Ai i do të gjitha tonat! Ai na dëshiron! Dhe Kosova është vetëm fillimi. Prandaj, kjo britmë – Kosova është zemra e Serbisë – ndikon në vetë thelbin. Nëse pajtohemi që Kosova të na merret, ne do të zhdukemi nga faqja e dheut“.