Partitë afër marrëveshjes, të shfrytëzohet periudha e gjendjes së jashtëzakonshme në Maqedoni

Presidenti Stevo Pendarovski, dje pas seancës së Këshillit të Sigurisë, zbuloi se partitë ishin afër një marrëveshjeje për një datë për zgjedhjet, por dy ditët e fundit, për shkak të situatës me koronavirusin dhe numrit të shtuar të pacientëve, ndërprenë komunikimin. Udhëheqësit e partisë, tha Pendarovski, ishin ndarë për 10 deri në 15 ditë rreth datës së zgjedhjeve, dhe ndoshta më pak.

Kryetari i Parlamentit në largim Talat Xhaferi vlerësoi se gjendja e jashtëzakonshme e dy javëve që fillojnë sot janë të mjaftueshme për të arritur një konsensus dhe u bëri thirrje drejtuesve të partive që të ulen dhe të bien dakord. Kjo, sipas Xhaferit, është detyrim dhe përgjegjësi e tyre. Shteti, tha ai, ka nevojë për institucione funksionale dhe parlamenti është shpërbërë dhe vetëm qytetarët mund ta kthejnë atë përmes procesit të votimit.

Reklame

Sipas liderit të OBRM-PDUKM-së, Hristijan Mickoski, i cili e porositi qeverinë dje që të ndërpresë me ofrimin e datave, është e pakëndshme të flasim për zgjedhje kur ka një numër rekord të rasteve të reja në vend, fillimin e një valë të dytë të koronës dhe disa vdekje në ditë. Prioritet duhop t’i jepet shëndetit dhe ekonomisë. OBRM-PDUKM, theksoi në një konferencë për shtyp, është e gatshme për zgjedhje sa herë që ato ndodhin.

“përpara se të ndodhin trendet e reja të ndërlidhura me pandeminë, partitë politike ishin afër marrëveshjes për datë të zgjedhjeve, por për shkak të zhvillimit të situatës dhe rritjes së numrit të të sëmurëve dhe të vdekurve, bisedimet janë ndërprenë. Liderët politikë kanë një kanal komunikimi mes tyre, ata e thonë këtë publikisht dhe është fakt që edhe unë gjithashtu kam një kanal komunikimi dhe praktikisht komunikim të përditshëm me secilin prej tyre. Me sa di unë, deri para disa ditësh, të paktën deri në shfaqjen e kësaj situate të re për sa i përket trendeve të ndërlidhura me pandeminë, disa nga ato kryesore, për të mos ofenduar liderët e tjerë politikë, kryesorët në pushtet dhe opozitë ishin mjaft afër datës. Nëse do të më lejohej të spekuloja pa përmendur emrat dhe datat, ato ishin brenda prej 10-15 ditëve, mbase edhe më afër, sipas deklaratave të tyre të caktuara, sepse në shkëmbimin e tyre të opinioneve në komunikim përmendet edhe një ditë jopune si mundësi për të votuar, jo vetëm e diela, siç ka qenë deri më tani, sepse kjo është e mundur me ndryshimin e ligjit dhe me dekret me fuqi ligjore mund të votohet dhe të mërkurën le të themi”, tha Pendarovski duke iu përgjigjur pyetjes gazetareske pas seancës së Këshillit të Sigurisë.

Presidenti potencoi edhe një herë se shteti nuk mund të jetë në gjendje të jashtëzakonshme përgjithmonë që disi të funksionojë.

“Do të duhet të kemi institucione politike. Varet nga ata, të vendosin kur mendojnë se është më mirë të kemi një datë për zgjedhjet, por fakt është se korona do të zgjasë, fakt është se vaksinë as nuk është paralajmëruar se mund të ketë. Shumë vende të botës spekulojnë se është e mundur që nuk do të kemi një vaksinë deri në vitin 2021 dhe do të riorganizohemi në përputhje me ato vlerësime, përfshirë edhe proceset politike, të cilat do të duhet të çojnë në institucione politike kredibile dhe legjitime”, tha Pendarovski.

Folësi në largim Xhaferi vuri në dukje se nëse liderët e partive nuk arrijnë një konsensus për datën e zgjedhjeve në 14 ditët e ardhshme, institucionet duhet të duhet t’i ndërmarrin detyrimet.

“Mendoj se kjo kohë do të jetë e mjaftueshme për liderët e partive që të arrijnë një konsensus për mbajtjen e zgjedhjeve parlamentare, të ulen dhe të arrijnë marrëveshje dhe nëse kjo nuk ndodh, institucionet do të duhet t’i ndërmarrin detyrimet. U bëj apel udhëheqësve që ta përdorin këtë kohë për komunikim, të drejtpërdrejtë ose indirekt. Kjo është kompetencë e tyre të mbledhin forcë dhe për më tepër, në interes të qytetarëve në rrethana të tilla të mund të zhvillojnë proces zgjedhor ligjor, të qëndrueshëm, i cili do të jetë në gjendje të krijojë institucione të përshtatshme. Sipas rregullave, Kuvendin mund të kthejë vetëm qytetari përmes procesit të votimit. Kushtet e votimit me siguri nuk do të jenë të njëjta si në ciklet e mëparshme, por duke pasur parasysh parashikimet duhet të mësojmë të gjithë individualisht, si institucione dhe si qytetarë dhe si subjekte politike, të jetojmë me këtë dukuri, për të cilën në korniza botërore parashikohet se do të zgjasë. Dhe në këtë kontekst, ne nuk mund t’i lëmë institucionet pafundësisht në një situatë të pazgjidhur”, tha Xhaferi.

Ai gjithashtu kujtoi se Kuvendi respekton plotësisht vendimin politik dhe vullnetin e liderëve të partive nga tetori i vitit të kaluar, për të shkuar në zgjedhjet e parakohshme

“Ky vullnet politik i liderëve, gjegjësisht i partive parlamentare dhe përmes një procedure juridike procedurale, këtë vendim e zbatoi në vepër dhe i ndërmori të gjitha aktivitetet për të zbatuar të gjitha detyrimet në kuptim të zgjedhjes së qeverisë teknike, më 3 janar, 100 ditë para zgjedhjeve, të shpërndahet Kuvendi në kohën përkatëse që të sigurohet deri më 12 prilli të ketë në kuadër të 60 ditëve nga Kushtetuta, siç i përcakton afatet dhe në atë kontekst të gjithë u gjendëm para një situatë për shkak të virusit dhe për këtë arsye u definua kjo gjendje si e jashtëzakonshme dhe në rrethana të jashtëzakonshme them përsëri, institucionet duhet të marrin përsipër detyrimet, përgjegjësitë dhe kompetencat për t’u rikthyer në punë brenda kornizës së përcaktuar me Kushtetutë dhe ligj”, tha Xhaferi.

Sipas liderit të OBRM-PDUKM-së Mickoski, vendimet duhet të merren, por jo bazuar në interesa me mendje të ngushtë, por në arsye dhe mençuri.

Mickoski ka thënë se është e papëlqyeshme të flitet për datë të zgjedhjeve në kushte kur vendi ka numër rekord të të infektuarve, fillim të valës së dytë të koronavirusit dhe në baza ditore ka disa të vdekur dhe se ka njerëz joserioz në Qeveri që siç tha, “të ballafaqohen me gjithë këtë që ka përfshirë vendin në muajt e kaluar”.

“OBRM-PDUKM është e gatshme për zgjedhje kurdo që të ndodhin ato. Matematikat, diktati dhe plotësimi i dëshirave të Zaevit përmes Spasovskit janë jashtë fokusit të vëmendjes së VMRO-DPMNE-së dhe në këtë moment ndjehem jo këndshëm të flas për çfarëdo date për mbajtjen e zgjedhjeve kur ende numërojmë të vdekur dhe të infektuar të rinj në baza ditore”, ka thënë Mickoski.

Ai pret që pasi të sillet vendim për gjendje të jashtëzakonshme të ketë brifingje ku do të thuhet se zgjedhjet do të jenë më 5 korrik. “Ajo nënkupton se janë bërë këto 14 ditë që ata të thirren në ato 22 ditë ku thonë se mjaftojnë sipas KSHZ-së dhe të thonë se ja më 5 korrik do të kemi zgjedhje”, ka thënë Mickoski. Në vend se të flasim për masat, tani siç tha, “do të merremi me atë se OBRM-PDUKMka ikur nga zgjedhjet, ndërsa LSDM ka qenë ajo e cila do të shkojë në zgjedhje më 5 korrik”, tha Mickoski duke shtuar se nëse ka takim të ri liderësh do të merr pjesë me qëllim të diskutojë për të ardhmen e shtetit dhe shëndetin e qytetarëve.