Pendarovski: Nuk ka asnjë pengesë kushtetuese, politike apo ligjore që një shqiptar të jetë kryeministër

Në një intervistë për REL presidenti i vendit Stevo Pendarovski flet mbi procesin zgjedhor që do të zhvillohet në vend, ideja për një kryeministër shqiptarë dhe shumë gjëra të tjera që lidhen edhe me virusin e Pandemisë Covid 19.

Çfarë mendoni për idenë e BDI-së për një kryeministër shqiptar?

Reklame

Nuk ka asnjë pengesë kushtetuese, politike apo ligjore që një shqiptar të jetë kryeministër. Unë nuk hyj në ato që janë motivet e tyre partiake, ato janë të qarta për mua, por nuk shoh ndonjë pengesë për ta nënvizuar atë si kërkesë të tyre politike ndaj partnerëve të tyre të mundshëm në qeverinë e ardhshme, nëse ata janë në një situatë të tillë. Ajo që dua të them në atë kontekst është se deri më tani partia në pushtet, pra kryetari i partisë më të madhe në shumicën qeverisëse, ka qenë gjithmonë kryeministër me dy përjashtime të vogla. Kryeministri, sipas qëndrimit tonë për sistemin politik, është figura më e fuqishme politike, këtë e dimë të gjithë. Dhe Kryeministri përcakton rrjedhën e shtetit, nëpër të gjitha departamentet, përmes buxhetit, etj. Deri më tani vetëm në rastin e qeverisë së ekspertëve të z. Kljusev në vitet 1991-1992, një eksperiment politik specifik ndodhi kur ende nuk kishim shumë përvojë të shumtë pas pavarësisë sonë dhe vetëm në vitet 1994-95 kishte një periudhë shumë të shkurtër Hari Kostov ishte kryeministër, jo president i partisë më të madhe në pushtet, por kjo për faktin se partia në pushtet nuk kishte një kryetar partie.

A po bëhet ndezje nacionalizmi tani para zgjedhjeve?

Unë kam thënë tezën time për nacionalizmin para zgjedhjeve dhe ndër vite. Unë nuk mendoj se luan një rol të rëndësishëm ose mbizotërues, as nuk luan një rol vendimtar se kush do të jetë fituesi. Shpërthime të tilla të nacionalizmit që më duken se synojnë me vetëdije mediat për të arritur efekte në një pjesë të synuar të popullsisë, po ndodhin.

Kush i drejton?

Kështu që partitë politike marrin pjesë në zgjedhje. Ata që duan të marrin një rezultat dhe mendojnë se elektorati i tyre i partisë, prezumuar votuesit, duan ta dëgjojnë atë, por kjo do të thotë ta quajmë atë një dekor normal të Ballkanit, si në zgjedhjet tona ashtu edhe në zgjedhjet rajonale rreth nesh. Por ajo që unë pretendoj prej vitesh është se qeveria në vendin tonë po fiton dhe humbet në dy çështje të tjera – si punoni në ekonomi dhe si merreni me krimin dhe korrupsionin.